NA SLOBODI NAKON 388 DANA

Najteže nam je bilo kad su nas pirati razdvojili

Paula i Rachel Chandler dočekala je i tužna vijest da je preminuo Paulov otac
 AFP

LONDON - Najteže nam je bilo kad smo morali napustiti jahtu i kad su nas razdvojili - kažu supružnici Paul i Rachel Chandler. Nakon 388 dana u piratskom zatočeništvu britanski par prošle je nedjelje napokon pušten iz logora u Somaliji. Prilično mršavi i koščati, no sretni što su živi, Chandleri su jučer uživali u prvom danu na slobodi koji su počeli u sigurnosti Kenije tipičnim britanskim doručkom.

Milijunski zahtjevi

Supružnici Chandler, čiji je odlazak u mirovinu djelovao kao početak lijepog sna, upali su u noćnu moru na pučini između Sejšela i Tanzanije 23. listopada 2009. Tada su oteti sa svoje jahte Lynn Rival. Idućih godinu dana proveli su s piratskim otmičarima koji su za njihovo puštanje tražili četiri milijuna dolara.

Za razliku od priča prema kojima su se pirati dobro ponašali prema taocima, Rachel Chandler (56) dobila je kundakom po glavi i izgubila jedan zub kad se odbila odvojiti od supruga. Već smršavjeli zbog života na moru, oboje su prilično izgubili na kilaži živeći na špagetima iz konzerve i kozletini.

San o životu na moru

- Gotovo da ne vjerujem da smo stvarno slobodni. Toliko smo puta čuli da ćemo ‘za desetak dana biti pušteni’ - rekao je Paul (60) nedugo nakon što se sa suprugom našao u glavnom gradu Somalije, Mogadišuu. Pušteni su, javili su britanski mediji, nakon plaćanja otkupnine od pola milijuna funti koje su, vjeruje se, skupili njihova obitelj, prijatelji, ali i somalska dijaspora u Britaniji. No par je dočekala i tužna vijest da je za vrijeme njihova zatočeništva preminuo Paulov otac.

Bez djece i posla koji bi ih držali u Britaniji, Rachel i Paul su prije četiri godine zamijenili kuću u Tunbridge Wellsu jahtom Lynn Rival i otisnuli se na putovanje iz snova. Inženjer i ekonomistica, zaljubljenici u jedrenje, ostvarili su san o životu na moru. Krenuvši 2006. iz Turske, tri godine prije susreta s piratima, s Lynn Rival projedrili su Sueski kanal, preplovili Crveno more i prošli Adenski zaljev. Na otvorenom moru ponekad bi ostajali i šest mjeseci. Zabrinuti zbog vijesti o napadima pirata, produljili su boravak na Sejšelima, koji su nazivali rajem.

Obitelj platila piratima

No, 21. listopada odlučili su krenuti prema afričkoj obali. Nevolju nije trebalo dugo čekati. U noći 23. listopada naoružani pirati popeli su se na njihovu palubu, a Lynn Rival je morao krenuti prema Somaliji.

Nekoliko dana nakon što su pristali na obalu Roga Afrike, odvedeni su u unutrašnjost zemlje. Smješteni su u improvizirani logor, a uskoro su ih tamničari počeli seliti na nove lokacije. Bojali su se da bi im netko od konkurentskih bandi mogao oteti “plijen”. Par je zbog toga bio i razdvojen. Razmjena talaca i otkupnine počela je u nedjelju rano ujutro. Chandleri su dovezeni na dogovoreno mjestu u somalskoj divljini. Potom su odvezeni u Mogadišu, pa prebačeni u Nairobi. Danas bi trebali biti u Velikoj Britaniji. Vlada je opovrgnula spekulacije u medijima da je platila dio otkupnine. Britanska vlada, naime, ne pregovora s otmičarima.

Kronologija noćne more

23. listopada 2009.

Paul i Rachel Chandler oteti su na put između Sejšela i Tanzanije

29. listopada 2009.

Njihova jahta Lynn Rival pronađena prazna na pučini

14. studenoga 2009.

Britanski brod objavljuje da je vidio otmicu, no nije mogao reagirati

20. studenoga 2009.

Objavljena snimka supružnika koji mole da im se pomogne

21. siječnja 2010.

Paul Chandler javlja telefonom u Britaniju da bi ih pirati mogli ubiti

23. siječnja 2010.

Ministarstvo vanjskih poslova ističe da vlada ne smije platiti otkupninu

1. ožujka 2010.

Snimka Rachel Chandler na televiziji na kojoj govori o odvajanju od muža i samoći

26. svibnja 2010.

Chandleri traže od nove koalicijske vlade u Britaniji da im pomogne

14. studenoga 2010.

Nakon teških pregovora i vijesti da je obitelj platila otkupninu par je pušten

Piratstvo se u Somaliji pokazalo kao vrlo unosan biznis

Za oteti singapurski brod dobili rekordnih devet milijuna dolara

Pirati najviše zaradili na tankeru Sirius Star i brodu Maran Centaurus

RIJEKA - Vijest da su somalski pirati ubrali rekordnu otkupninu od čak devet milijuna dolara u zamjenu za oslobađanje singapurskog teretnog broda Golden Blessing (početkom ovog mjeseca) potvrđuje da je piratstvo najunosniji biznis u toj siromašnoj i politički podijeljenoj državi.

Prvi časnik iz Rijeke

Vijest je do svjetskih medija plasirao gusar koji se naziva šefom skupine te je slavodobitno objavio da se milijuni dolara bačenih u more, i to u zoni koju su odredili, upravo dijele među njegovim suradnicima. Radi se o ciljanom PR-ovskom potezu kojim piratske bande vrbuju nove članove, i to više ne samo iz redova lokalnih ribara već i brojnih militantnih skupina Somalije i susjednih država. Upravo od pirata mogu se i doznati podaci o visinama otkupnina dok ih brodari, drže u strogoj diskreciji.

Cijena za oslobađanje broda Golden Blessing jedna od najvećih otkupnina isplaćena od 2008. kada su intenzivirani piratski napadi uz istočnu obalu Afrike. Visina otkupnine u pravilu ovisi o vrijednosti otetog broda. Prema neslužbenim informacijama, rekordni iznosi do sada su isplaćeni za oslobađanje supertankera Sirius Star u siječnju 2009. (govori se o iznosu do osam milijuna dolara) te za brod Maran Centaurus između 5,5 i 9 milijuna dolara u siječnju ove godine.

Među posadom zarobljenog Sirius Stara bio je i prvi časnik iz Rijeke koji je svjedočio o 56 dana suživota s piratima, dobro naoružanim, ali ne i agresivnima prema posadi. Znali su da u rukama imaju kapitalnu lovinu, a u pregovorima su startali s iznosom od čak 250 milijuna dolara.

Zaradili milijune dolara

Prema jednoj od verzija ubrali su samo tri, po drugoj, osam. Priča je po gusare završila tragično. Jedna grupa utopila se pri povratku na obalu. Na kopnu je pronađeno tijelo jednog utopljenika sa 135.000 dolara u džepovima. Operacija ubiranja novca slična je onoj u slučaju Golden Blessinga.

Javi se lokacija i dok jedna grupa ostaje na brodu, druga otplovi do mjesta gdje im bace novac. Prema nekim procjenama, u zadnje tri godine pirati su od brodara izvukli 300 milijuna dolara. Ta se računica izvodi iz podataka UN-a, a kaže da je u 2008. za otkupnine plaćeno oko 120 milijuna dolara. ( N. Horvat)

Motivi: Kriminalne skupine počele iskorištavati nepravdu

Među piratima ribari, ali i militanti ludi za novcem

Ribari su se počeli organizirati kako bi spriječili ilegalan izlov i odlaganje toksičnog otpada

RIJEKA - Rasulo u najvećoj državi Roga Afrike počelo je 1991. godine. Nakon pada režima diktatora Mohameda Siada Barrea počinje rat između više somalijskih pokrajina koji traje do danas.

Neke europske i azijske zemlje okoristile su se kaosom u Somaliji te su poslale svoje flote da ribare u njihovim teritorijalnim vodama. Druge su pak u tu regiju poslale tisuće barela toksičnog otpada, uključujući nuklearni, i deponirale ga u more.

Potencijal za zaradu

Bez obalne straže koja bi spriječila te ilegalne aktivnosti, somalijski su se ribari počeli organizirati i naoružavati. Najprije su počeli ubirati novac od brodova koji su ribarili u njihovim vodama, no kasnije je to preraslo u organiziranu kriminalnu operaciju kada su pojedinci shvatili da je u pitanju ogroman potencijal za zaradu.

Podrška zajednice

Mnogo je danas pirata koji nisu iz priobalnih sela niti su ribari. Oni dolaze iz unutrašnjosti i bivši su militanti motivirani isključivo novcem. Činjenica da se ilegano ribarenje i odlaganje otpada nastavlja samo im ide na ruku. Kada zarobe jedan brod i obrate se medijima, kažu da samo brane somalijske vode, što im osigurava podršku zajednica u priobalnom području. ( N. H.)

Naredbe iz Londona?

Pirati djeluju u više grupa, a najstarija i najbrojnija je Dobrovoljačka obalna straža. Pirati koji dolaze iz naselja sjeverne i centralne Somalije zaradili su stotine milijuna dolara, no najveći dio tog novca završio je u rukama organizatora koji se, prema procjenama, nalaze daleko od Somalije. Tko su mozgovi kriminalnih operacija i gdje se nalaze, nije poznato, no kao jedna od lokacija spominje se London. ( N.H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:33