‘KAJEM SE...‘

Najgori serijski ubojica u povijesti J. Koreje: ‘Nisam ništa skrivao, čudi me da nisam ranije uhićen‘

Neriješena ubojstva su dospjela u fokus javnosti u ‘Sjećanjima na ubojstvo‘, filmu redatelja ‘Parazita‘ Bonga Joona Hoa iz 2003.
Ubojica Lee Chun-jae i policijski kombi kojim je prebačen na ispitivanje
 Yonhap News/ Newscom/Profimedia

Jedan Južnokoreanac priznao je u ponedjeljak na sudu da je prije tri desetljeća ubio 14 žena i djevojaka u jednom od najpoznatijih slučajeva serijskih ubojstava u toj zemlji te je dodao kako je iznenađen što nije uhvaćen ranije, piše CNN.

Lee Chun-jae ubojstva je priznao Yoonu, jedinoj osobi koja je ikada osuđena za bilo koje od tih ubojstava.

'Nisam mislio da će ovi zločini biti zauvijek pokopani', rekao je 57-godišnji Lee na sudu u južnokorejskom gradu Suwonu. Lani je policiji priznao ubojstva, ali ovo je prvi put da je o njima javno govorio.

Yoon - čije puno ime i prezime nije objavljeno zbog zakona Južne Koreje koji štiti privatnost osumnjičenih i kriminalaca – pušten je 2008. godine, nakon što je proveo 20 godina u zatvoru zbog silovanja i ubojstva 13-godišnje djevojke.

To je ubojstvo jedno od 10 ubojstava koja su se dogodila između 1986. i 1991. godine, a koja su poznata kao 'ubojstva iz Hwaseonga', nazvana tako po području na kojem su se dogodila.

Desetljećima je devet drugih ubojstava ostalo neriješeno, a slučajevi su ponovno dospjeli u fokus javnosti u 'Sjećanjima na ubojstvo', filmu redatelja 'Parazita' Bonga Joona Hoa iz 2003. godine.

Prošle godine policija je pokrenula istragu nakon što su novi DNK dokazi povezali Leeja s nekim od ubojstava. Yoonu, koji je godinama prosvjedovao tvrdeći da je nevin, odobreno je ponovno suđenje, na kojem njegovi odvjetnici pokušavaju poništiti osuđujuću presudu.

Na Yoonovom ponovljenom suđenju u ponedjeljak, Lee je rekao da je, kad ga je u vrijeme ubojstava policija ispitivala, na sebi imao sat jedne od žrtava. No policija ga je gnjavila samo zato jer kod sebe nije imao osobnu iskaznicu – nakon čega je ubrzo pušten na slobodu.

'Još uvijek ne razumijem zašto nisam bio osumnjičeni', rekao je. 'Oko mene su se dogodili zločini i nisam se trudio sakriti stvari, pa sam mislio da ću biti lako uhvaćen. Bilo je stotine policijaca. Stalno sam nailazio na detektive, ali uvijek su me pitali za neke ljude oko mene.'

Lee je rekao da nije imao razloga ubiti 13-godišnjakinju, a dok je opisivao kako ju je ubio, nije pokazivao osjećaje. 'Bio je to impulsivan čin', rekao je na sudu.

'Čuo sam od nekoga da je osoba s invaliditetom uhićena, ali nisam znao zbog čega je uhićena, jer sam počinio mnogo zločina.'

Lee se ispričao članovima obitelji svojih žrtava - i Yoonu.

'Čuo sam da je istraga provedena nad mnogim ljudima i da su nepravedno stradali. Želio bih se ispričati svima njima', rekao je. 'Došao sam, svjedočio i opisao zločine u nadi da će žrtve i njihove obitelji pronaći utjehu kad se istina otkrije. Ostatak života ću se kajati.'

Lee je u zatvoru od 1994. godine, gdje služi doživotnu kaznu zbog silovanja i ubojstva svoje šogorice.

Za slučajeve iz Hwaseonga, Lee ne može biti kazneno gonjen jer je nastupila zastara.

Neuspjesi istrage

U vrijeme kad su se ubojstva dogodila, Hwaseong je bio ruralno područje u kojem je živjelo oko 226.000 ljudi rasutih po brojnim selima.

Nasilna kriminalna djela bila su rijetka u tom području. Policija je uložila silnu energiju u pronalazak serijskog ubojice, za što jue potrošeno i više od dva milijuna radnih dana - što je rekord za duljinu i opseg neke istrage u Južnoj Koreji.

Više ljudi, uključujući Yoona, koji šepa zbog dječje paralize i nije završio osnovnu školu, optužili su policiju da ih je tijekom istrage mučila.

U srpnju je šef policijske uprave te provincije, Gyeonggi Nambu Bae, Yong-ju priznao da je policija tijekom početne istrage 1989. godine napala Yoona i prisilila ga na lažno priznanje. U službenim je dokumentima zabilježeno da je svjedok bio prisutan tijekom Yoonovog priznanja - ali Bae je rekao da to nije bio slučaj.

'Klanjamo se i ispričavamo svim žrtvama zločina Lee Chun-jae, obiteljima žrtava i žrtvama policijskih istraga, uključujući Yoona', rekao je Bae u četvrtak, napominjući da su i drugi patili od zbog zloupotrebe policijskih ovlasti tijekom početne istrage.

Bae je također rekao da su vlasti zaključile da je Lee odgovoran za svih 10 ubojstava koja su se dogodila između 1986. i 1991. u Hwaseongu.

Yoon je u ponedjeljak rekao da mu treba vremena da probavi što se dogodilo na sudu. Ranije je kazao da se osjeća frustrirano zbog svih godina nepravde i želi ostatak svog života živjeti kao nevin čovjek.

'Želim razjasniti sve o ovoj lažnoj optužbi i želim vratiti svoju čast', rekao je početkom ove godine.

Pogledajte trailer filma 'Sjećanja na ubojstvo':

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:04