RASTE NAPETOST

NAGLA ESKALACIJA Kina i Amerika se časte neuobičajeno oštrim ratobornim rječnikom

 Wikipedia

PEKING - Kina je oštro reagirala u nedjelju na "provokativne" izjave japanskog premijera Shinza Abea i američkog ministra obrane Chucka Hagela o tome da Peking provodi "destabilizirajuće aktivnosti" u Južnom kineskom moru.

Zamjenik načelnika glavnog stožera kineske vojske Wang Guanzhong rekao je sudionicima foruma o sigurnosti u Singapuru da su izjave japanskog i američkog dužnosnika "neprihvatljive".

Wang je rekao da su optužbe bile daleko teže od onoga što je Peking mogao očekivati. "Govor (Hagela) je bilo pun hegemonističkih komentara, prijetnji i zastrašivanja", kazao je Wang.

Američki ministar obrane optužio je u subotu Kinu da poduzima "jednostrane korake" i time destabilizira situaciju u Južnom kineskom moru. Pritom je upozorio da SAD neće ostati pasivan u slučaju da bude ugrožen svjetski poredak.

Odnosi Vijetnama i Kine zaoštreni su proteklih dana nakon potapanja vijetnamskog ribarskog broda nedaleko od kineske naftne platforme postavljene u Južnom kineskom moru, u području na koje pravo polažu i Hanoi i Peking.

Japanski premijer je govorio u subotu o spornom teritoriju otoka u Aziji i ponovio je japanske teritorijalne pretenzije na godišnjem azijsko-pacifičkom forumu o sigurnosti.

Japan i Kina spore se oko otoka u Istočnom kineskom moru. Na otoke koje Tokio naziva Senkaku, a Peking Diaoju, pravo polažu Japan, Kina i Tajvan.

"Kinesko izaslanstvo smatra da su izjave Abea i Hagela provokativni čin usmjeren protiv Kine", izjavio je Wang. On je naglasio da je tako nešto "nedopustivo".

Također je rekao da vjeruje da su njihove izjave koordinirane i da se Abe i Hagel "međusobno ohrabruju i podržavaju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:36