CRESSIDA DICK

Načelnica Scotland Yarda podnijela ostavku zbog niza skandala: ‘Sad bi bilo dosta!‘

Met se u zadnje vrijeme našao u središtu niza skandala, poput otmice, silovanja i ubojstva 33-godišnje Sarah Everard

Sadiq Khan i Cressida Dick

 Tolga Akmen/AFP

Načelnica londonske Metropolitanske policije, Cressida Dick, iznenadno je podnijela ostavku u četvrtak popodne, tek nekoliko sati nakon što je u intervjuu kazala kako nema nikakvu namjeru odstupiti s tog mjesta.

Metropolitanska policija, takozvani 'Met' ili Scotland Yard, gradska je policija za šire područje Londona, ali je zadužena i za niz drugih zadaća - od zaštite stranih diplomatskih predstavništava i londonskih zračnih luka do čuvanja kraljevske obitelji i članova vlade.

Met se u zadnje vrijeme našao u središtu niza skandala, poput otmice, silovanja i ubojstva 33-godišnje Sarah Everard, koje je počinio policajac Wayne Couzens, kao i nedavna otkrića kako unutar policijske službe vlada kultura nasilničkog ponašanja, rasne diskriminacije i seksizma.

Prva žena na čelu Meta

Načelniku Meta nadređeni su kraljica, ministarstvo unutarnjih poslova i gradonačelnik Londona, a Dick je prva žena koja je došla na čelo te 193 godina stare institucije. Imenovali su je 2017. godine tadašnja premijerka Theresa May i aktualni gradonačelnik Londona Sadiq Khan.

Khan je u četvrtak bio i glavni razlog zašto je podnijela ostavku. Prije deset dana, poslao joj je upozorenje da mora hitno reformirati Met ili će izgubiti njegovu podršku, dok su iz vlade još ranije poslali signale kako ju ministarstvo neće braniti ukoliko ju Khan poželi smijeniti.

Okidač za Khana bio je skandal u policijskoj postaji Charing Cross, u kojoj je otkriveno da su policajci razmjenjivali rasističke, seksističke, mizogine i islamofobne poruke. Od četrnaest službenika koji su bili pod istragom, jedanaest ih je zadržalo svoja radna mjesta, a dvojica su čak i unaprijeđena.

Brojni skandali

Mandat načelnice Dick obilježen je brojnim skandalima u Metropolitanskoj policiji, tokom kojih se povjerenje javnosti u tu instituciju sve više urušavalo. Iako je Khan isprva bio oduševljen idejom žene na čelu Meta - koja je ubrzo nakon svojeg imenovanja i javno istupila kao lezbijka - i Khan i ministarstvo unutarnjih poslova u narednim su godinama bili sve zabrinutiji oko negativnog imidža koji je Scotland Yard počeo dobivati u javnosti.

Dick je uvela pravilo da se policajci smiju zabijati u razbojnike na mopedima, a htjela je i uvesti patrole naoružanih policajaca u stambena područja s visokim stopama zločina, protivno stoljetnoj tradiciji britanske policije. Branila je i plan korištenja tehnologije za prepoznavanje lica, unatoč brojnim kritikama udruga za zaštitu privatnosti i ljudskih prava, a za njenog mandata se i značajno povećala praksa 'zaustavljanja i pretraživanja' građana, koja se uglavnom provodila na građanima afričkog, arapskog, indijskog i pakistanskog podrijetla.

Prošle se godine našla pod paljbom čelnika opozicije Keira Starmera, ali i gradonačelnika Khana, zbog načina na koji je Met osiguravao bdijenje za Sarah Everard. Na mirnom prosvjedu za ženu koju je ubio policajac Meta, policajci su uhitili četvero prosvjednika, tvrdeći da su kršili mjere za zaštitu od koronavirusa na javnim okupljanjima.

Prije tri tjedna, Dick je najavila kako će Met preuzeti istragu navodnih zabava i okupljanja koja su se odvijala u rezidenciji britanskog premijera Borisa Johnsona, čime je efektivno stopirala objavu izvještaja službenice Sue Gray, od kojeg se očekivalo da razjasni što se točno događalo u Downing Streetu za vrijeme najžešćeg lockdowna. Grayin izvještaj na kraju je znatno skraćen i ograničen 'kako ne bi utjecao na policijsku istragu', a kritičari tvrde kako je ta odluka išla na ruku Johnsonu.

Najavila odlazak

Dick je izazvala i bijes kada je kazala kako će istraga zabava na broju 10, ispred kojih su svaki dan i svaku noć stajali službenici Meta i morali su vidjeti tko ulazi i izlazi, trajati 'ne duže od godine dana', zbog čega su brojni oporbenjaci zaključili kako je riječ o kupovanju vremena za Johnsona da se cijela medijska priča oko njegovog skandala smiri.

Nakon što je primila upozorenje od Khana, Dick mu je proslijedila izvještaj u kojem je navela što planira učiniti kako bi reformirala Met, no Khan joj je poručio kako nije zadovoljan njenim izvještajem. Pozvao ju je na sastanak u četvrtak, no Dick je, čini se, zaključila kako mu ne bi mogla reći ništa što bi ga zadovoljilo, te je najavila svoj odlazak.

'S velikom tugom moram reći da je, nakon današnjeg kontakta s gradonačelnikom Londona, postalo jasno da gradonačelnik više nema dovoljno povjerenja u moje vodstvo da bih nastavila', kazala je Dick u četvrtak. 'Nije mi ostavio niti jednu drugu mogućnost nego da napustim mjesto načelnice Metropolitanske policijske službe.'

Khan je kazao kako će sada blisko surađivati s ministricom unutarnjih poslova Priti Patel kako bi što prije imenovali novog načelnika. 'Prošlog sam tjedna jasno dao do znanja načelnici Metropolitanske policije kolika je promjena po mojem mišljenju hitno potrebna kako bi se obnovila vjera i povjerenje građana londona u Met i kako bi se iskorijenili rasizam, seksizam, homofobija, nasilništvo, diskriminacija i mizoginija koji još uvijek postoje', kazao je. 'Nisam bio zadovoljan njezinim odgovorom.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:20