SVE PRENOSILI UŽIVO

Na West Pointu pronašli vremensku kapsulu staru 200 godina, napravili spektakl na otvaranju, a na kraju - tuga!

Nismo sigurni je li to zemlja, blato ili prašina... Kutija nije baš ispunila naša očekivanja, rekao je jedan zaposlenik West Pointa

Otvaranje vremenske kapsule na West Pointu

 Screenshot/YouTube

Osoblje i studenti West Pointa, slavne američke vojne akademije, u ponedjeljak su trebali svjedočiti povijesnom trenutku - naime, otvarala se misteriozna vremenska kapsula iz 1820-ih, koja je prije nekoliko mjeseci otkrivena prilikom uklanjanja brončane statue ratnog heroja Thaddeusa Kosciuszka u kampusu.

- Pretpostavljamo da je to artefakt, ili ono što bismo danas nazvali vremenskom kapsulom, iz razdoblja kad se spomenik dovršavao 1829. godine - rečeno je s pozornice, a prenosi BBC.

Događaj se prenosio uživo, uveličali su ga i vrhunski glazbenici s West Pointa, a akademska povjesničarka Jennifer Voigtschild pozivala je publiku da s njima "otkrije dio povijesti West Pointa". Kadeti su uzbuđeno predviđali što bi se moglo nalaziti unutar skoro 200 godina stare olovne kutije - američka zastava, čizme ili možda školski prsten.

Ali umjesto svega navedenoga, u njoj je bilo - blato!

Kutiju dimenzija 30 cm x 30 cm x 33 cm svečano je otvorilo dvoje zaposlenika škole, s gumenim rukavicama i bijelim maskama preko lica. S obzirom na to da je kutija bila napravljena od olova, rendgenski snimak pokazao je samo neke "anomalije" u njezinoj unutrašnjosti - nitko nije mogao znati o čemu se zapravo radi.

Gledalište je utihnulo u trenutku kad je započelo otvaranje kutije - zatim joj se jedan zaposlenik približio s malenom svjetiljkom u rukama i "skenirao" njezin sadržaj, no nije pronašao ništa.

- Nismo sigurni je li to zemlja, blato ili prašina - rekao je pa dodao: "Kutija nije baš ispunila naša očekivanja".

No mulj će se svejedno pažljivo pregledati jer "ne bi valjda preci West Pointa ostavili kutiju s prljavštinom koja će biti pronađena stoljećima kasnije".

- Sigurna sam da neki iz naše publike imaju pitanja za naše razne stručnjake na pozornici - pitala je povjesničarka Voigtschild nakon što je u kutiji pronađeno blato. Ali pitanja nije bilo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:22