PREPAD KOD DEČANA

Na Kosovu pucano na autobus, ubijeni mladić, djevojka i vozač: ‘Vidjeli smo maskiranog napadača‘

Kako javljaju kosovski mediji ranjeni se smještaju u bolnicu u Peći

Ilustracija/policija na Kosovu

 Armend Nimani/Afp/Profimedia

Najmanje tri osobe su poginule, a dvije ozlijeđene u pucnjavi na autobus s učenicima u selu Glođane kod Dečana, prenose kosovski, srpski i mediji iz šire regije.

Kako piše Gazeta Express, a prenosi portal Klix, poginulo je dvoje učenika i vozač autobusa. Policija je potvrdila da je na autobus pucalo više osoba.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj potvrdio je da su najmanje tri osobe ubijene.

- Vozač je preminuo na licu mjesta, dok je dvoje studenata preminulo u bolnici, rekao je Ramosaj.

Potvrđeno je da su poginuli studenti prezimena Mustafaj i Hamzaj. Oni su navodno 2003. odnosno 2004. godište.

Kako javljaju kosovski mediji, ozlijeđeni se smještaju u bolnice u Peći i Dečanima.

Autobus je prometovao od Dečana do Glođana, a do pucnjave je došlo oko 19 sati.

Mediji su nakon zločina objavili mnoge kontradiktorne informacije. Prema nekim izvještajima, među poginulima je dvoje studenata, dok se prema drugim radi o učenicima.

Policija sumnja da se radi o jednom napadaču

Kontradiktorne su i informacije o počinitelju, odnosno više njih, budući da se prema nekim izvještajima radi o jednoj, a prema drugima o više osoba.

Kako prenosi Kosovo online televiziju Klan Kosova, zamjenik regionalnog direktora policije u Peći Veton Elšani rekao je kako se ipak sumnja da je jedna osoba napala autobus u kojem su tri osobe ubijene, a jedna ozlijeđena.

On je naglasio da je istraga u tijeku kako bi se otkrili svi tragovi zločina u Glođanu.

"Sumnja se da je napad izvršila jedna osoba", rekao je on.

Elšani je dodao da motivi koji su doveli do zločina još uvek nisu poznati.

Kontradiktorne informacije

Kako prenosi Kosovo online, na autobus je navodno pucano iz kalašnjikova, a Hitna pomoć i Tužiteljstvo iz Peći potvrdili su da su poginule tri osobe. Koha Ditore je prethodno prenijela da su poginule četiri osobe, kako prenosi portal.

Prema neslužbenim informacijama, kako prenosi Kosovo online, u autobusu nije bilo osoba srpske nacionalnosti, a prevozio je učenike i studente.

Bolnica u Peći je potvrdila za televiziju Klan Kosova da su poginula dva učenika i vozač autobusa. U bolnici su rekli da broj ozlijeđenih nije poznat, a prema nekim izvorima dvije osobe su u kritičnom stanju.

Iz policije je, kako su ranije prenijeli, stigla informacija da je nekoliko maskiranih osoba napalo autobus te da je ubijen vozač i da je nekoliko osoba ranjeno.

Selman Beriša iz Centra obiteljske medicine u Dečanima potvrdio je smrt tri osobe. On je naveo da je trima osobama ukazana prva pomoć i da su upućene u Peć.

"Oko 19.45 dežurni liječnik je izašao na lice mjesta gdje je potvrđena smrt vozača autobusa i dvoje učenika iz Glođana. U ovom trenutku dvoje ozlijeđenih su u bolnici u Peći i jedan u Dečanima. Nemamo drugih informacija", rekao je Beriša za T7.

Al Jazeera Balkans također prenosi da su poginule tri osobe, a da je najmanje jedna osoba ranjena.

Besnik Ibraj, šef Hitne pomoći u Peći, potvrdio je ubojstvo tri osobe, dok je potvrđeno da je jedna osoba ranjena, javlja Koha, kako prenosi tekevizijska kuća.

Navode da je stanje ranjene osobe stabilno.

Glasnogovornik policije za regiju Peć, Fadil Gaši, izjavio je da je u autobusu u trenutku napada bilo osam osoba.

Kazao je da je jedna osoba preminula na licu mjesta, dok su tri prebačene u Hitnu pomoć Regionalne bolnice u Peći, gdje su dvije osobe kasnije preminule.

Osmani: Udar na sigurnosni sustav Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da je napad na autobus s učenicima udar na sigurnosni sustav Kosova.

"Sigurnost građana je prioritet, stoga nećemo odustati u ispunjavanju ove misije", kazala je ona, kako prenosi Al Jazeera Balkans.

Osmani je osudila napad i izrazila sućut obiteljima žrtava.

Načelnik Dečana, Baškim Ramosaj, kako navode, kazao je da je šokiran napadom koji se dogodio u toj općini.

"Šokiran sam i ožalošćen zbog zločinačkog napada u Glođanu, u kojem su život izgubile tri osobe, uključujući dvoje studenata", rekao je Ramosaj, prenosi KlanKosova.tv.

Izrazio je sućut obiteljima stradalih i apelirao na organe reda da što prije otkriju i uhite počinitelja.

Učenici su kazali da je maskirana osoba napala autobus naoružana kalašnjikovom, kazao je načelnik sela Glođane Mustafa Selmani.

"Djeca pričaju da je maskirani muškarac stao pred autobus i pucao iz kalašnjikova", kazao je Selmani.

Dodao je da se radi o jednoj osobi te da djeca nisu vidjela drugog, prenio je Zeri.info, kako navodi Al Jazeera.

Motiv nepoznat

Iz policije je, kako prenose, potvrđeno da je nekoliko maskiranih osoba napalo na autobus, da je ubijen vozač i da je nekoliko učenika ranjeno, prenosi B92.

Glasnogovornik Osnovnog javnog tužiteljstva u Peći, Skadran Nikči, potvrdio je za Telegrafi da je došlo do stravične pucnjave te da su tri osobe ubijene, prenosi Nova.rs.

"Tri osobe su izgubile život nakon pucnjave", rekao je Nikči za Telegrafi, i dodao da je jedan ozlijeđeni, prema njegovim informacijama, izvan životne opasnosti.

Kosovski mediji navode su da su stradali vozač G. Đ. i učenici, mladić L. H. i tinejdžerka G. M.

Motiv napada nije poznat, a Ekonomiaonline prenosi da je maskirana osoba osumnjičena da je vatrenim oružjem napala autobus. Policijski izvori su rekli da je osumnjičeni pobjegao seoskim poljem nakon pucnjave.

Ravnatelj bolnice u Peći rekao je da su dvoje poginulih mladi studenti.

"Dvoje mladih preminuli nakon što su upucani iz vatrenog oružja, a jedna osoba je ozlijeđena i u komi je", rekao je za Kallxo.com.

"Oko 19.35 tri ozlijeđene osobe su dovezene u Urgentni centar gdje smo im pružili prvu pomoć i uputili ih u bolnicu u Peći. Kasnije nas je ravnatelj zamolio da izađemo na lice mjesta i potvrdimo smrt. U incidentu su poginuli djevojka i mladić i vozač autobusa", rekao je Selman Beriša iz Centra obiteljske medicine u Dečanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:25