KRIVA STRANA SVIJETA

MISLIO JE DA JE U JAPANU Otkrivene tajne zemljovida uz pomoć kojega je Kristofor Kolumbo 1492. godine nabasao na Ameriku

 Wkipedia

Kad je Kristofor Kolumbo tijekom svog povijesnog putovanja 1492. godine doplovio do Bahama, vjerovao je da je stigao do Japana. Greška se dogodila zahvaljujući karti koju je Kolumbo držao u ruci, a na kojoj američki kontinenti uopće nisu ucrtani, dok je Japan ucrtan upravo na mjestu gdje se nalaze Bahami.

Zahvaljujući novoj multispektralnoj tehnologiji, znanstvenici sa Sveučilišta Yale otkrili su brojne detalje karte koji su s vremenom izblijedjeli i postali nečitki. Pritom su utvrdili da je karta izrađena 1491. godine. Vjeruje se da ju je izradio njemački kartograf Henricus Martellus koji je u to vrijeme radio u Firenci.

Karta kojom se poslužio Kristofor Kolumbo

Martellus se prilikom izrade svoje karte oslanjao na projekcije slavnog starogrčkog matematičara, geografa, astronoma i astrologa Klaudija Ptolomeja, ali i novijim otkrićima, poput onih koje je prilikom svojih putovanja zabilježio Marco Polo ili pak portugalskim putovanjima oko Rta dobre nade.

Taj je zemljovid bio podloga i slavnoj Waldseemullerovoj karti, na kojoj je 1507. po prvi put ucrtan američki kontinent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:50