KRVOPROLIĆE

Medeni mjesec iz noćne more: ‘Sjedili smo oko vatrice, pili čaj, a onda je sve eksplodiralo!‘

"Zašto ne ja? Zašto baš oni? Ratni filmovi najbliže su onome što sam doživio te noći, to nikada neću zaboraviti", rekao je mladoženja.
Vatrogasac 
 Medialys Images By Massimiliano Ferraro/Alamy/Alamy/Profimedia

Lidija Makračuk (31) iz Ukrajine medeni je mjesec zamijenila bolničkim krevetom. Naime, na bračnom je putovanjuu Ukrajini nastradala kad se aktivirala bomba iz Prvog Svjetskog rata. U nesreći su poginuli mladenkin brat Miroslav (29) i još jedna osoba, a ona je s teškim ozljedama prevezena u bolnicu, prenosi Daily Mail.

Sjedeći uz logorsku vatru na idiličnoj šumskoj čistini, bila je savršena proslava medenog mjeseca s obitelji i prijateljima, no izlet iz snova pretvorio se u krvoproliće.

Vjeruje se da je eksploziju izazvala logorska vatra koju je zapalilo dvanaest uzvanika prošlog mjeseca u Karpatskim planinama blizu granice s Mađarskom. Bomba je eksplodirala dok su pričali priče i pili čaj.

Gospođica Makračuk, računovotkinja rođena u Ukrajini, prisjetila se da je ispričala svojim prijateljima kako joj je muž osvojio srce nakon što joj je dao kompliment u crkvi još 2019. godine.

"Vatra je stvorila posebnu atmosferu i imali smo puno toga za reći. Prošlo je toliko mnogo vremena otkad se nismo vidjeli", rekla je Lidija.

Dok sam pakirao opremu za fotografiranje, zvuk eksplozije i vriska prekinuli su tišinu. Otrčao sam do logorske vatre što sam brže mogao, vrišteći Lidijino ime", rekao je mladoženja Norbert Varga (43).

Lidija se prisjeća kako je mislila da joj je netko bacio kamen u lice, a zatim je krenuo šum u ušima. "Okrenula sam se i pokrila lice rukama, a zatim sam počela moliti. Shvatila sam da nisam jedina ozlijeđena, svi su vrištali od bolova, a bol je bila neizdrživa", rekla je.

"Nikada neću zaboraviti zvuk Miroslavove smrtne agonije. Pokušao sam mu previti glavu i postaviti ga u ispravan položaj, ali bilo je prekasno. Dva sata se borio za život. Još uvijek razmišljam, što sam mogao učiniti više? Zašto ne ja? Zašto baš oni? Ratni filmovi najbliže su onome što sam doživio te noći, to nikada neću zaboraviti", rekao je Norbert.

Smatra se da je bomba došla iz doba Brusilovske ofenzive, krvave kampanje koju su Rusi vodili protiv Austro-Ugarske 1916.

Kako nije imala putno osiguranje, sada se suočava s ogromnim liječničkim računom za koji njena obitelj u Velikoj Britaniji prikuplja novac na GoFundMe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:41