ZNA LI ON NEŠTO?

Lokalce obuzeo strah nakon što su saznali za novi podzemni grad: ‘Ovako nešto gradi samo vojska!‘

Gradnja Zuckerbergova izdanja bi trebala koštati oko stotinu milijuna dolara dok je teren koštao još 170 milijuna

Kauai na Havajima

 Jason Griego/Tetra Images/Profimedia/Jason Griego/tetra Images/profimedia

Na najmanjem havajskom otoku upravo je u tijeku tajnovita izgradnja golemog imanja Marka Zuckerberga, piše niz američkih medija. Sve vezano za projekt, navode, obavijeno je misterijem, a radnici su navodno potpisali stroge ugovore o provjerljivosti s vlasnikom.

Međutim, novinari su donekle uspjeli saznati što bi se moglo kriti na havajskom golemom gradilištu, koje od znatiželjnih očiju skriva visoki zid. Novinari Wireda razgovarali su s nekolicinom ljudi povezanih s projektom te dobili javne dokumente vezano za gradilište. Za početak čini se da je riječ o terenu površine pet i pol četvornih kilometara koje je Zuckerberg kupovao na najmanjem, ali i najstarijem havajskom otoku Kauaiju, na njegovoj sjeveroistočnoj obali. Prema planovima za gradnju, koje citira Wired, imanje će imati podzemno sklonište na površini od blizu 500 metara četvornih.

Gradnja bi trebala koštati oko stotinu milijuna dolara dok je teren koštao još 170 milijuna. Na imanju će se proizoditi hrana. Imat će vlastitu zalihu vode. Na Kauiu, otoku sa 73.000 stanovnika, čvrsto povezanoj zajednici, Zuckerbergovo imanje već ima mitski status. Jasno je da se ne gradi samo za vlasnika.

Wire navodi da je prema navodima iz planova i riječima anonimnih sugovornika riječ o imanju s više od deset objekata sa sve zajedno najmanje 30 soba i kupaonica. U središtu su dvije vile s dizalima, konferencijskim dvoraama, uredima i kuhinjom industrijske površine. U šumi na imanju izgradit će se 11 kućica u krošnjama, povezanih visećim mostovima. Imanje će imati i bazen, saune, teretane i teniski teren. Među ostalim.

Da će to biti imanje za bijeg, ali i mjesto gdje će moći doći gazdin prijatelji i suradnici, jasno je iz gabarita i planova. Osim toga Zuckerberg je tamo već održao dva korporativna događanja.

Planvi pokazuju, piše Wire, da će dvije glavne vile biti povezane podzemnim tunelom. Kamere su navodno posvuda. Lokalci kažu da na Havajima ne postoji projekt jednake veličine ili ambicioznosti, poglavito u dijelu s podzmenim skloništima i navodnim bunkerskim dijelovima.

- Ovako nešto gradi samo vojska, komentirao je jedan lokalac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:03