TURISTI ŠOKIRANI

Kristalno čisto more u turističkom središtu preko noći postalo zlokobno crveno: ‘Ma ne brinite se...‘

U jednom od pogona lokalne pivovare došlo je do curenja propilen-glikola
 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Posjetitelji turističkog grada Nago na jugozapadu Japana šokirali su se kada su otkrili da je inače kristalno čisto more postalo zlokobno crveno. Do toga je došlo zbog curenja iz lokalne pivovare, javlja CNN.

Na društvenim mrežama dijele se fotografije i snimke krvavo crvenog mora u gradu Nago na otoku Okinawa. Odredište je to inače poznato po smaragdnoj vodi i pješčanim plažama.

No lokalna pivovara iz koje je došlo do curenja poručila je ljudima da ne brinu. Curilo je u jednom od njihovih pogona, a promijenjena boja vode ne predstavlja opasnost za ljude, niti za morski život.

- Smatramo da je do ovoga došlo zbog curenja propilen-glikola, prehrambenog aditiva navedenog u propisima Zakona o sanitarnoj ispravnosti hrane, sadržanog u rashladnoj vodi koja se koristi za hlađenje naših tvorničkih objekata. Rashladna voda koja je iscurila, otekla je u rijeku kroz kišni oluk, a to je uzrokovalo da se more zacrveni, proučili su iz pivovare Orion.

image
Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Curenje je ubrzo prekinuto.

CNN piše da se propilen glikol često koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) ga klasificira kao sigurnog za upotrebu u hrani.

Iz Orion Breweries su se ispričali zbog neugodnosti te su dodali da je pokrenuta istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:24