DVIJE STRANE PRIČE

Kosovski premijer otkrio što je pronađeno na lokaciji gdje su uhićeni policajci: ‘To je bila otmica, zašto Zapad šuti?‘

Premijer Kosova je naglasio da su na mjesto događaja stigli KFOR i kosovska policija

Albin Kurti

 Bozo Radic/Cropix

Premijer Kosova Albin Kurti na konferenciji za novinare otkrio je neke nove detalje oko uhićenja trojice kosovskih policajaca, za koje Priština tvrdi da ih je Srbija "otela" s teritorija Kosova. Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić tvrde pak upravo suprotno - da su policajci uhićeni na teritoriju Srbije.

Kurti je kazao da je mjesto gdje se dogodila otmica udaljeno kilometar od granice sa sjeverozapadne strane, 670 metara od sjeverne i 300 metara od jugozapadne granice. Pokazao je i fotografije mjesta uhićenja, piše klix.ba.

- Ne radi se o hapšenju u Srbiji, već o otmici na Kosovu i ne radi se o nikakvom prelasku kosovske policije na teritoriju Srbije, kako se tvrdi, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je naglasio da su na mjesto događaja stigli KFOR i kosovska policija.

- Na mjestu incidenta bili su KFOR i KP, a pronađeni su i tragovi otisaka čizama u pravcu Srbije i plastične lisice. Ono što me i dalje čudi je da KFOR još uvijek službeno ne objašnjava gdje se to mjesto nalazi, a to je mjesto na Kosovu. I vozilo i hrana koju su policajci jeli, sve je duboko na teritoriji Kosova, rekao je Kurti.

‘Zašto Zapad šuti?‘

Kurti je dodao da su dvije oružane formacije Srbije ušle na teritoriju Kosova.

- Riječ je o dvije oružane formacije Srbije koje su ušle na Kosovo i s kojima se KFOR mora obračunati, specijalnoj antiterorističkoj jedinici ‘SAJ‘ i specijalnoj vojnoj jedinici ‘Kobre‘, istakao je Kurti.

Premijer Kosova rekao je da je čudno kako međunarodni faktor šuti o postupcima Srbije.

- Srbija nije promijenila svoje namjere, motive i apetite, nije da nas iznenađuje svojim ponašanjem. Čudna je šutnja i tolerancija međunarodnih faktora prema postupcima Srbije, koja stalno traži povode za eskalaciju i destabilizaciju. Otmica trojice policajaca je najjasniji dokaz za to, rekao je Kurti.

Na kraju je istakao da je cilj Kosova sigurnost i zatražio hitno oslobađanje otetih policajca, a međunarodni faktor je pozvao da osudi čin agresije Srbije i izvrši pritisak na službeni Beograd.

Pozadina priče

Podsjetimo, Beograd i Priština navode različite lokacije uhićenja i međusobno se optužuju za ilegalni prelazak granice.

Direktor vladina ureda za Kosovo Petar Petković objavio je da su trojica naoružanih pripadnika kosovske policije uhićena "duboko na teritoriju Srbije". Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić precizirao je da su uhićeni "1,8 kilometara od administrativne linije".

No, kosovski premijer Albin Kurti naveo je da su uhićeni unutar granica Kosova, kao što smo napisali gore.

Glasnogovornik EU-a Peter Stano izjavio je da je Unija u kontaktu s objema stranama kako bi bolje razumjela što se točno dogodilo, objavila je prištinska Gazeta express.

Albanski premijer Edi Rama poručio je da će pričekati službeno izvješće KFOR-a prije nego priopći svoje stajalište o incidentu jer "ne želi dolijevati ulje na vatru", javili su prištinski mediji na albanskom.

Najnoviji incident i popratne mjere bi, umjesto očekivane deeskalacije i povratka pregovorima na koje pozivaju SAD i EU, mogli potaknuti nove napetosti između dviju strana.

Uhićenje kosovskih policajaca dolazi nakon prosvjeda koncem svibnja kada su se lokalni Srbi usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4% posto, jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

U sukobima je ozlijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih prosvjednika.

Srbija i Kosovo prihvatili su u veljači europski plan za normalizaciju odnosa koji podržavaju i SAD, a potom u ožujku u Ohridu i aneks za implementaciju sporazuma, no nikakav napredak nije postignut zbog stalnih napetosti na sjeveru Kosova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:03