DOLETIO IZ TURSKE

Koljač iz Moskve: Propovjednik mi je naredio da ubijam za pola milijuna; Mještani: Pa on je najveća kukavica u selu!

Turski dužnosnici kažu da su osumnjičeni teroristi mogli slobodno ići iz zemlje u zemlju jer nisu izdani uhidbeni nalozi

Rachabalizoda Saidakrami, Dalerdjon Barotovich Mirzoyev, Muhammadsobir Fayzov i Shamsidin Fariduni

 Olga Maltseva/Afp

Dvojica muškaraca optuženih za teroristički napad na moskovsku koncertnu dvoranu bili su u Istanbulu samo nekoliko tjedana prije napada. Turski dužnosnik otkrio je da su dvojica od četvorice osumnjičenih napadača slobodno ušli u Rusiju jer protiv njih nisu izdani uhidbeni nalozi.

Rachabalizoda Saidakrami i Shamsiddin Fariduni, obojica državljani Tadžikistana, boravili su u Rusiji kao radnici migranti.

"Nakratko su posjetili Tursku kako bi ponovo ostvarili svoj bezvizni boravak, a odabrali su je zbog blizine Rusiji. Budući da protiv njih nije bio izdan nalog za uhićenje, mogli su slobodno putovati između Turske i Rusije", rekao je turski dužnosnik za AFP. Rusija omogućuje državljanima Tadžikistana da u zemlji bez vize borave do 90 dana.

Obojica su provela određeno vrijeme u Turskoj nedugo prije napada i zajedno su se vratili u Rusiju istim letom iz Istanbula. Rachabalizoda je u Istanbul stigao 5. siječnja i 16 dana proveo u hotelu u gradskoj četvrti Fatih. U Moskvu se vratio 2. ožujka.

image

Saidakrami Rachabalizoda

Sefa Karacan/Anadolu Via Afp

Fariduni je u Tursku iz Rusije ušao 20. veljače i turskim je dužnosnicima rekao da je otišao jer mu je ruska viza istekla i morao je napustiti zemlju. Odsjeo je u hotelu šest dana i za to vrijeme je na društvenim mrežama objavljivao fotografije Fatihove džamije.

Fariduni je ruskim istražiteljima rekao da su ga nepoznate osobe kontaktirale putem Telegrama i uputile ga da "ubija ljude" u zamjenu za pola milijuna rubalja. Rekao je da je primio polovinu novca prije napada. Navodno ga je prije otprilike mjesec dana kontaktirao asistent "propovjednika", čije je propovijedi slušao na Telegramu, i davao mu naređenja. Ruske novine Izvestija pišu kako je Faraduni bio u dvorani Crocus City Hall 7. ožujka i tada ga je fotografirao lokalni fotograf. Istog dana u dvorani se održavao koncert talijanskog tenora Alessandra Safine. Osumnjičeni terorist je taj dan navodno proučavao raspored zgrade i položaj kontrolnih punktova.

Mještani u selu izvan glavnog grada Tadžikistana opisali su Fariduna kao "kukavicu" i rekli da su šokirani viješću da je njihov sumještanin jedan od osumnjičenika za smrtonosni teroristički napad u Moskvi. "Otišao je u Rusiju prije šest mjeseci i slao je novac svojoj obitelji", kažu mještani za Radio Slobodna Europa.

Jedan muškarac je za RSE rekao da je Shamsiddin radio u lokalnoj pekari prije nego što se preselio u Rusiju i da "nije mogao ubiti ni muhu, bio je kukavica." Rođak osumnjičenog terorista je rekao da je Fariduni bio osuđen na sedam godina zatvora zbog seksualnog uznemiravanja, ali mu je 2020. odobreno prijevremeno puštanje na slobodu. Na pitanje o Faridunovim vjerskim uvjerenjima, kaže da nije prakticirao islam: "Nikada nije molio ni postio i pio je alkohol."

Turske sigurnosne službe procijenile da su da kratkoća posjeta dvojice osumnjičenika sugerira da nisu bili radikalizirani u Turskoj. "Vjerujemo da su se te osobe radikalizirale u Rusiji, budući da je kratko trajanje njihova boravka nedovoljno za takav proces radikalizacije", rekao je turski dužnosnik.

Od napada ISIS-K na Rusiju, turske vlasti uhitile su više od 180 osoba zbog sumnje na povezanost s Islamskom državom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 06:02