KREMALJSKI SAVEZNIK

Kolektivna depresija u Moskvi: ‘Maknuli su jedinog čovjeka kojeg smo voljeli...‘

Rado ćemo vam ponuditi posao ako želite nastaviti kao voditelj! Uvijek ste dobrodošli u Rusiju i Moskvu, poručili su Rusi

Vladimir Solovjov

 /Screenshot Twitter

Ruski državni mediji žale zbog odlaska Tuckera Carlsona iz Fox Newsa, tvrde da njegovo izbacivanje predstavlja izdaju vrijednosti konzervativne mreže sugerirajući da je potez orkestrirala Bijela kuća. Carlson je stao na stranu Rusije još prije početka same invazije te otvoreno propagirao ruske stavove i kritizira SAD i NATO.

Ključni propagandisti rekli su da je Fox napravio veliku pogrešku što je pustio čovjeka koji je promicao popularnost Vladimira Putina te se nadaju da će se on pridružiti utrci za predsjednika SAD-a.

- Mediji Sjedinjenih Američkih Država izgubili su posljednji preostali glas razuma - stoji u Telegram poruci Vladimira Solovjova, istaknutog propagandista Kremlja i voditelja na ruskoj državnoj televiziji.

Solovjov je više puta pozvao Moskvu da bombardira zapadne prijestolnice kao odgovor na njihovu podršku Ukrajini nakon ruske invazije Ukrajine u punom obimu prošle godine.

- Imate naše divljenje i podršku u bilo kojem pothvatu u budućnosti, bilo da se kandidirate za predsjednika Sjedinjenih Država (što biste, usput rečeno, trebali) ili da napravite neovisni medijski projekt. Rado ćemo vam ponuditi posao ako želite nastaviti kao voditelj! Uvijek ste dobrodošli u Rusiju i Moskvu, želimo vam svu sreću - dodao je u poruci, a RT, informativni kanal koji financira Kremlj, ponovio je ponudu za posao.

image

Tucker Carlson

Alex Wong/Getty Images Via AFP

Oštre kritike SAD-u

Carlson uživa ogromnu popularnost u Rusiji koja seže mnogo prije početka sveobuhvatne invazije Moskve na Ukrajinu, budući da su njegove oštre kritike protiv Bijele kuće gotovo u potpunosti ponovile ono što je govorio Kremlj.

U prosincu 2021., kad je Rusija gomilala tenkove u blizini svojih granica s Ukrajinom, Carlson je jedini govorio da Putin samo želi svoje zapadne granice održati sigurnima. Kasnije je za nastavak sukoba optuživao NATO i Zapad te osuđivao dvostranačku američku vojnu potporu Kijevu.

Carlson je nazvao Krim ruskom lukom i rekao kako bi bilo nerazumno da se poluotok vrati Kijevu kao dio bilo kakvog mirovnog rješenja. Dok je ponavljao ruske riječi, Moskva je uložila zajednički napor da pojača Carlsonov glas u državnim medijima.

Ubrzo nakon početka sveobuhvatne invazije, ruska vladina agencija navodno je naložila medijima da koriste isječke iz njegovih emisija.

- Od ključne je važnosti koristiti što je moguće više fragmenata emisija popularnog voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona - glasila je direktiva ruskog odjela za informacijsku i telekomunikacijsku potporu, koja je procurila u američkim medijima.

Bilješka je opisala voditelja kao nekoga tko oštro kritizira postupke Sjedinjenih Država i NATO-a, njihovu negativnu ulogu u pokretanju sukoba u Ukrajini i ponašanje vodstva istočnih zemalja i NATO-a prema Ruskoj Federaciji i osobno prema predsjedniku Putinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:26