VELIKA TRAGEDIJA

KLINIKA ZA UMJETNU OPLODNJU IZVIJESTILA DA JE U KVARU OPREME UNIŠTENO 4000 EMBRIJA Pokvario se sistem za zamrzavanje oplođenih jajnih stanica

Ilustracija
 Kacper Pempel / REUTERS

Klinika za umjetnu oplodnju iz Clevelanda priznala je u utorak da je kvar na sistemu za zamrzavanje oplođenih jajnih stanica puno gori nego se isprva mislilo, a posrijedi je možda ljudska pogreška, javlja CBS News.

Oko 1000 pacijenata obaviješteno je da je 3. ožujka uništeno čak 4000 oplođenih jajnih stanica. U pismu upućenom svim pacijentima, bolnica se ispričala i još jednom ponovila kako sistem za uzbunjivanje dizajniran da obavijesti zaposlenike o bilo kakvoj promjeni temperature, nije radio kako treba.

Dužnosnici bolnice kažu da ne znaju tko je isključio hlađenje spremnika sa zamrznutim embrijima, niti koliko je dugo sistem bio isključen. Neka od jajašaca u tom su spremniku bila još od osamdesetih godina prošlog stoljeća. Interna istraga bolnice još uvijek je u tijeku.

‘Zasada ne znamo radi li se o tehničkoj ili ljudskoj pogrešci ili kombinaciji toga dvoje’, rekao je James Liu, voditelj odjela ginekologije i opstetricije u Sveučilišnoj bolnici.

Kaže i kako ne vjeruje da je netko namjerno deaktivirao alarm.

‘S obzirom da se radi o kompjuteru, mislimo da se ne radi o nekoj vanjskoj sili koja je hakirala kompjuter ili nešto slično’, kaže Liu.

Christina Ellis i njezin muž Marc u bolnici su imali pohranjena dva embrija nakon što je Christina pomoću umjetne oplodnje rodila zdravu djevojčicu. Planirali su iskoristiti preostale embrije kako bi svojoj kćeri darovali brata ili sestru. No sada tuže bolnicu optužujući je za nemar i kršenje stavki iz ugovora.

‘Ovom tužbom ne želimo izvući nikakvu financijsku korist jer embrio ili jajašce nemaju cijenu. Nadam se da će tužba pridonijeti promjenama u sistemu koje će osigurati da se ovako nešto više nikada ne dogodi’, kaže Christina Ellis.

Bolnica je obavijestila obitelji čija su jajašca i embriji uništeni, da im je osigurala besplatnu psihološku pomoć i besplatni postupoak umjetne oplodnje. Za sad nije pronađena povezanost između ovog i gotovo identičnog slučaja koji se dogodio istoga dana u klinici za umjetnu oplodnju u San Franciscu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:24