SUKOB S PROSVJEDNICIMA

Klimaks nasilja u Bahreinu: Policija provodi javne egzekucije

MANAMA - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon nazvao je bahreinskog kralja Hamada i poručio mu da je zabrinut zbog vijesti o brutalnom gušenju prosvjeda većinom šijitskog stanovništva u toj zemlji. Svjedoci, naime, tvrde da se liječnicima brani pomagati ranjenima, a tenkovi se šalju na goloruke prosvjednike.

Krivi smjer

Na YouTubeu su, pak, objavljene snimke na kojima se vidi kako srednjovječnog muškarca policija nekoliko puta udara spremnikom sa suzavcem i ostavlja na cesti te na prosvjednike puca s male udaljenosti, a snimke se čine se autentičnima. Svjedoci kažu da je jedna djevojka premlaćena palicom te da se pucalo na liječnike koji su pokušali pomoći ranjeniku.

UN-ova povjerenica Navi Pillay istaknula je da je to šokantno i protuzakonito, a američka državna tajnica Hillary Clinton da su zaljevske zemlje krenule u krivom smjeru odlučujući se za vojnu intervenciju.

Naime, u Bahrein su nakon mjesec dana demonstracija stigle snage Vijeća zaljevskih zemalja na čelu sa Saudijcima, nakon čega je od prosvjednika ispražnjen središnji Biserni trg u Manami.

Pritom su poginula bar tri civila i tri policajca. Unatoč izvanrednom stanju i policijskom satu, prosvjedi su se nastavili i jučer. Opozicija je pozvala na mirno okupljanje nakon glavne tjedne molitve u džamijama, a demonstranti su se okupili u selu Dirazu kraj glavnog grada te u Sirti na pogrebu mladića ubijenog u srijedu. Prosvjednici traže reforme, a oni radikalniji odlazak sunitske kraljevske obitelji al-Kalifa.

Opozvali veleposlanike

U kontekstu Bahreina budno se motri iranska šijitska vlast. Iranski ajatolah Ahmad Janati pozvao je jučer Bahreince da nastave s prosvjedima do pobjede ili smrti. Događaje u Bahreinu osudili su i šijitski vjerski vođe u Iraku i libanonski Hezbolah. Teheran je opozvao ambasadora u Manami, a Manama uzvratila istom gestom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:56