‘OVO JE USTAVNI PUČ‘

Kaos u zemlji koja se smatrala najstabilnijom demokracijom u Africi! Otkazani izbori, vlast gasi internet i TV stanice

Opozicija prosvjeduje nakon što je aktualni predsjednik Macky Sall progurao odgodu izbora koji su se trebali održati za tri tjedna

Senegalska policija suzavcem je rastjerivala prosvjednike u Dakru

 

 Seyllou/Afp

Policija i prosvjednici sukobili su se ispred parlamenta u Senegalu, zemlji koja se dugo smatrala najstabilnijom demokracijom u Africi.

Međutim, stvari su se očigledno promijenile, a opozicija izišla na ulice nakon što je aktualni predsjednik Macky Sall uspio progurati odgodu izbora zakazanih za samo tri tjedna. Zastupnici u parlamentu izglasali su odgodu izbora čime je Sall dobio deset dodatnih mjeseci na vlasti. Sall tvrdi da neće tražiti novi mandat, ali opozicija je uvjerena da želi utjecati na to tko će ga naslijediti.

image

Prosvjednici u Dakru prosvjeduju nakon što je parlament odgodio izbore

John Wessels/Afp
image

Senegalska policija suzavcem je rastjerivala prosvjednike u Dakru

Seyllou/Afp

Khalifa Sall, vodeći opozicijski političar, koji nije rodbinski povezan s Mackyjem Sallom, odgodu je nazvao ustavnim pučem. Thierno Alassane Sall, jedan od kandidata, također bez rodbinskih veza s predsjednikom, odgodu je nazvao izdajom. Obojica su pozvali građane na prosvjed ispred parlamenta.

Pišući o nemirima, BBC podsjeća da je Senegal jedina zemlja u zapadnoj Africi u kojoj nikad nije pokušan vojni udar. U samostalnoj povijesti tri puta je proveo relativno miran prijenos vlasti, a izbori nikad prije nisu odgađani. Senegal je čak funkcionirao kao stabilizirajuća lokalna vlast u zapadnoj Africi. BBC podsjeća da je 2017. senegalska vojska vodila afričku misiju u susjednu Gambiju s ciljem istjerivanja predsjednika Jahje Jameha koji je odbijao priznati da je izgubio izbore. Aktualni predsjednik Sall bio je ključni igrač u djelovanju Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (Ecowas) koja je vojne vlade tjerala da raspišu izbore i predaju vlast civilima.

image

Prosvjednici izbacuju smeće iz kontejnera u Plateuu, centru senegalske prijestolnice

John Wessels/Afp
image

Stanovnici Dakra hodaju po gradu ispunjenom dimom zbog prosvjeda i paljenja guma pred parlamentom

John Wessels/Afp

"Ova situacija Senegal baca u ustavnu krizu jer se izbori moraju održati najmanje 30 dana prije isteka mandata aktualnog predsjednika. Ovo je za Senegal neistražen teritorij", komentirao je Mucahid Durmaz, analitičar specijaliziran za zapadnu Afriku iz konzultantske kompanije Verisk Maplecroft.

Tenzije, piše BBC, rastu već dvije godine. Tada je opozicija optužila vladu da pokušava izbaciti njihova kandidata iz igre podizanjem optužnice protiv njega. Jedna je stranka tada zabranjena.

U ponedjeljak je vlada ograničila internet da bi, kako je navela, spriječila širenje poruka subverzije i mržnje koje prijete javnom redu i miru. Međutim, opozicija ističe da je to prije učinjeno kako bi se onemogućila organizacija prosvjeda. Opozicija također optužuje vladu da je isključila signal privatnoj televiziji Walf TV. Vlada tvrdi da su time pokušali zaustaviti pozive na nasilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:22