SRBI SE DIGLI NA NOGE

Kaos na Kosovu: Iz auta upucani dječak i mladić; Majka ranjenog: ‘Što su djeca skrivila?!‘

Zadobili su prostrijelne rane, jedan dječak je pogođen u šaku, a drugi u rame

Paljenje badnjaka

 Armend Nimani/Afp

Dvojica srpskih dječaka, rođaci Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni su danas u Gotovuši kod Štrpca u južnom dijelu Kosova, kada je na njih, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac, priopćila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Djeca su, kako se navodi, nosila Badnjak kada je napadač na njih otvorio rafalnu paljbu.

"Zadobili su prostrjelne rane, jedan dječak je pogođen u šaku, a drugi u rame i tek pukom srećom nisu stradali niti su životno ugroženi. U ovom trenutku transportiraju ih u Kliničko bolnički centar u Gračanici gdje će dobiti najbolju moguću njegu. Riječ je očiglednom pokušaju ubojstva nedužne srpske djece koja su zasmetala samo zato što su nosila Badnjak i time jasno pokazala da su Srbi", navodi se u priopćenju.

Iako je više očevidaca vidjelo registraciju vozila iz kog je pucano, lokalna policija je vozilo pustila.

"Ovakav napad direktna je posljedica antisrpske politike Albina Kurtija koji svojim ponašanjem i potezima ohrabruje sve one koji žele srpsku krv, čak i na Božić. Zahtijevamo hitnu i odlučnu reakciju međunarodne zajednice, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju će porodicama i ozlijeđenima pružiti svu neophodnu pomoć", navodi se u priopćenju.

Liječnik u obližnjem Domu zdravlja gdje je ranjenim dječacima pružena liječnička pomoć kazao je kako je obojici metak ostao u ruci, odnosno šaci te su ih morali proslijediti na odjel kirurgije.

"Djeca su pod stresom, vidjet ćemo što će biti", kazao je doktor.

Ranjeni Miloš Stojanović ispričao je što se dogodilo:

"Izašli smo se slikati, iz auta je pucano na nas, evo u ruku sam pogođen", kazao je uznemireno.

"Sve se desilo na ulazu u selo. Odmah su pobjegli", dodao je prijatelj ranjenog mladića.

Majka ranjenog 11-godišnjaka pita se što su djeca skrivila.

Ne znam detalje, u šoku sam. Znam samo da je pucano na našu djecu‘, kazala je kroz suze Zorica Stojanović dok je čekala doktore da joj kažu u kakvom je stanju njeno dijete.

Zvonimir Stojanović, otac ranjenog Miloša kazao je za Kosovo online da ne zna kako je došlo do incidenta, dodajući da umjesto da slave Božić, sada strepi za život svog sina.

"Žao mi je što je došlo do ovoga. Teško je, umjesto da na ovaj dan da budemo kući, mi smo ovdje u bolnici gdje strepimo za njihovo zdravlje i živote. Ne znam koga bih osudio, ali ovo ovako ne ide, zaista je teško", kazao je Zvonimir.

Nakon incidenta s pucnjavom u Gotovuši se okupilo nekoliko stotina Srba koji traže veće prisustvo KFOR-a i sigurnosne garancije da se ovako nešto neće ponoviti.

Prosvjednici blokiraju put, a prisutni su i pripadnici Kosovske policije.

Osumnjičeni za ranjavanje dvije osobe u međuvremenu je uhićen, a riječ je o 33-godišnjem A. K. koji se trenutno nalazi pod nadzorom policije Uroševac.

Napad su osudili premijeri Srbije i Kosova Ana Brnabić i Albin Kurti.

Brnabić je na svom osobnom Twitter računu ocijenila da se "sustavno nasilje stalno podcjenjuje", a "ekstremizam se brzo širi" od kosovskog vodstva "na šire društvo i zločini postaju uobičajena činjenica svakodnevnog života potlačenih".

Poruku je objavila uz hashtag #Kosovo* i Posljednji geto u Europi (#LastEuropeanGhetto).

"Ni za pravoslavnu Svetu noć Srbi na Kosovu* nisu sigurni. Najoštrije osuđujem ovaj opaki zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reagira i privede krivce pravdi", navela je Brnabić.

Kurti je na Facebooku, osuđujući napad potvrdio da je napadač uhićen.

"Najoštrije osuđujem napad na dva državljana Kosova u Štrpcu“, napisao je Kurti, navodeći da je "duboko zabrinut zbog njihovih ozljeda" i da im želi brz oporavak.

Kurti je, potvrdivši da je kosovska policija uhitila osumnjičenog za napad, naglasio kako se on "bez sumnje mora suočiti s pravosudnim institucijama, te da će istraga biti nastavljena dok se ne razjasne sve okolnosti čina koji je neprihvatljiv i za svaku osudu".

Napetosti koje su na sjeveru Kosova trajale tijekom prosinca uz blokade cesta okončane su potkraj godine, a u prvoj polovici siječnja u Beogradu i Prištini očekuju se novi posjeti dužnosnika SAD-a, EU-a, te izaslanici Francuske i Njemačke, u pokušaju da dvije strane potaknu na postizanje trajnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:41