SRAMOTA

Kaos na Himalajama, šerpa umirao, Norvežanka mu gazila preko tijela da postavi rekord: ‘Sve je tu na snimci dronom!‘

Harila je rekla da je njezin tim učinio sve što je mogao da spasi Hassana, ali su uvjeti bili preopasni da bi ga premjestili

Kristin Harila, prizori s Himalaja 

 /Afp/ Screenshot Youtube

Vrhunska alpinistica bila je prisiljena braniti se od optužbi da se njezin tim popeo preko umirućeg šerpe dok su išli na vrh planine K2 kako bi osigurali novi svjetski rekord, piše The Telegraph.

Prizore penjača koji su prolazili pored ozlijeđenog Pakistanca na opasnom grebenu na isti dan kada se na vrh popela Norvežanka Kristin Harila, koje se može vidjeti u video snimci, osudili su kolege alpinisti.

Neki od njih tvrde da penjač sa Zapada ne bi bio ostavljen da umre i kažu da bi te scene bile nezamislive u Alpama, što je pokrenulo svađu o tome kako se lokalni Šerpe koriste na Himalaji.

Harila (37), popela se na pakistanski K2 27. srpnja, osiguravši svoj 14. najviši vrh u nešto više od tri mjeseca i postala penjačicom koja se najbrže popela na sve vrhove iznad 8.000 metara.

Tijekom svog uspona, nosač Mohammed Hassan pao je sa strmog ruba na vrhu područja poznatog kao Usko grlo, na visini od oko 8200 metara.

Harila je rekla da je njezin tim učinio sve što je mogao da spasi gospodina Hassana, ali su uvjeti bili preopasni da bi ga premjestili.

Međutim, dvojica penjača koji su također bili na K2 tog dana tvrde da su kolege planinari bili više zainteresirani za postavljanje rekorda nego za spašavanje života.

Wilhelm Steindl i Philip Flämig, austrijski penjački duo, kažu da snimke dronom koje su snimili nekoliko sati nakon što su Harila i njezin tim prošli greben, pokazuju penjače kako hodaju po njegovom tijelu umjesto da ga pokušaju spasiti.

- Sve je tu na snimci dronom, rekao je Flämig za austrijski list Standard.

- Na snimci se vidi da mu pomaže jedna osoba dok se svi ostali guraju prema vrhu. Činjenica je da nije bilo organizirane akcije spašavanja iako su na licu mjesta bili šerpe i planinski vodiči koji su mogli nešto poduzeti.

Među onima koji su ga mimoišli bila je i gospođa Harila.

- Tako nešto bi bilo nezamislivo u Alpama. Tretirali su ga kao drugorazredno ljudsko biće, dodao je gospodin Steindl.

- Da je bio Zapadnjak, odmah bi bio spašen. Nitko se nije osjećao odgovornim za njega, rekao je.

Neki penjači kažu da se pakistanski nosači tretiraju kao potrošna roba.

- Ovo što se tamo dogodilo je sramota. Živ čovjek je ostao ležati da bi se mogli postaviti rekordi, rekao je jedan od njih.

Harila je branila svoje postupke u četvrtak, rekavši da je njen tim učinio sve što je mogao da spasi Hassana.

- Jednostavno nije točno da nismo učinili ništa da mu pomognemo. Sat i pol vremena smo ga pokušavali podignuti, a moj snimatelj je ostao još sat vremena da ga čuva. Ni u jednom trenutku nije bio ostavljen sam, rekla je za Telegraph.

- S obzirom na uvjete, teško je vidjeti kako se mogao spasiti. Pao je na vjerojatno najopasniji dio planine gdje su šanse da nekoga odnesete ograničene uskom stazom i lošim snježnim uvjetima, rekla je. kazala je.

Također je zanijekala da bi Hassan bio drugačije tretiran da je zapadni penjač.

- Učinili smo sve što smo mogli za njega, rekla je.

Izvještaji nekoliko penjača potaknuli su pitanja o standardu opreme koju je Hassan dobio prije nego što je krenuo na planinu ispred zapadnih penjača, koji često plaćaju tisuće dolara za vođeni uspon.

Harila je rekla da kada je njezin tim pronašao Hassana on nije nosio ni rukavice ni jaknu, a činilo se da sa sobom nije imao ni kisik.

Prema Steindlu, koji je posjetio nosačovu obitelj nakon silaska s planine, Hassan je prihvatio opasan posao popravljača užeta kako bi platio medicinske račune svoje majke dijabetičarke, iako mu je nedostajalo iskustva za obavljanje tog posla.

- Njegova obitelj ne može si priuštiti lijekove ili hranu. Gospođa Harila i mnogi penjači nadlijetali su nas i obitelj u helikopterima. Kakva simbolična slika. Helikopter za letenje košta do 12.000 dolara po osobi, rekao je.

Thaneswar Gurugai, generalni direktor Seven Summita koji je organizirao Harilino putovanje, rekao je za Telegraph da je Hassan patio od ozeblina i hipotermije kada je umro.

- U normalnim slučajevima (drugi nosači) bi ih spasili osim ako to nije sasvim nemoguće, piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:47