PRVI REZULTATI

Kandidat opozicije slavi pobjedu u Senegalu, vladajući očekuju drugi krug

Predsjednički izbori raspisani su nakon tri godine političkih turbulencija obilježenih nasilnim protuvladinim prosvjedima

Predsjednički izbori u Senegalu, ilustrativna fotografija

 Carmen Abd Ali/Afp

Prvi nepotpuni rezultati predsjedničkih izbora u Senegalu, održanih u nedjelju, daju veliku prednost opozicijskom kandidatu Bassirouu Diomayeu Fayeu, no kandidat vladajuće koalicije Amadou Ba poručuje da će pobjednik biti poznat tek nakon drugog kruga izbora.

Zasada je pet od ukupno devetnaest kandidata na predsjedničkim izborima čestitalo Fayeu na pobjedi. No, bivši senegalski premijer i kandidat vladajuće koalicije Amadou Ba kazao je da su čestitke i slavlja na ulicama preuranjeni.

"Uzimajući u obzir povratne informacije našeg tima, sigurni smo da ćemo, u najgorem scenariju, imati drugi krug izbora", stoji i izjavi njegovog stožera.

Izborni je dan prošao bez incidenata. Malo više od pet milijuna ljudi, prema podacima državne televizije, odnosno 71 posto birača, iskoristilo je pravo glasa na petim predsjedničkim izborima u Senegalu, raspisanim nakon tri godine političkih turbulencija obilježenih nasilnim protuvladinim prosvjedima i rastom političke potpore opoziciji.

Prema prvim rezultatima koje je objavila državna TV kuća, Faye je osvojio većinu svih glasova, nakon čega su uslijedila slavlja na ulicama glavnog grada Dakara. Njegovi su pristaše palili vatromet, mahali zastavama i puhali u vuvuzele.

Međutim, još nije poznato koliko je biračkih mjesta obrađeno, od njih ukupno 15 633.

Konačni privremeni rezultati očekuju se do utorka. Drugi krug održat će u slučaju ako niti jedan kandidat ne osigura natpolovičnu većinu glasova.

Aktualni predsjednik Macky Sall odlazi s funkcije nakon što mu je drugi mandat obilježen nasilnim nemirima zbog progona oporbenog vođe Ousmanea Sonka i zbog sumnji da si je htio produžiti mandat, bez obzira na ustavna ograničenja.

Njegova je vlada provodila politike naklonjene ulagačima, u zemlji koja bi uskoro trebala postati proizvođač nafte i plina, no nije uspjela ublažiti gospodarske neprilike, što je također bio jedan od razloga nemira u jednoj od najstabilnijih demokracija u zapadnoj Africi, regiji sklonoj državnim udarima.

Po prvi put u povijesti Senegala, trenutni predsjednik nije na glasačkom listiću. Njegova vladajuća koalicija je za svog kandidata odabrala 62-godišnjaka, bivšeg premijera Amadoua Baa.

S druge strane, Bassirou Diomaye Faye, 43-godišnji bivši porezni inspektor, uživa podršku nekadašnjeg oporbenog lidera Ousmanea Sonka, koji je diskvalificiran iz izborne utrke zbog osude za klevetu. I sam Faye je zbog istog razloga pritvoren još prije godinu dana.

Obojica su izašli na slobodu nekoliko dana prije izbora, zahvaljujući usvojenom zakonu o amnestiji. Zajedno su vodili kampanju pod sloganom "Diomaye je Sonko".

"Ljudi će izabrati između nastavka i prekida", rekao je Faye nakon što je dao svoj glas, pozvavši pritom kandidate da prihvate pobjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 05:20