PAKAO S PACIFIKA

Kalifornija na istovremenom udaru ‘ciklonske bombe‘ i ‘nebeske rijeke‘: ‘Već ima žrtava, s bit će sve gore‘

Radi se najizazovnijem i najutjecajnijem nizu oluja koji je pogodio Kaliforniju u posljednjih pet godina

Oštećena benzinska postaja u San Franciscu

 Josh Edelson/AFP

Snažna "ciklonska bomba" pogodila je obalu Kalifornije u srijedu navečer, s jakim pljuskovima i vjetrovima uraganske snage, dok je oluja napredovala prema kopnu.

Olujni sustav niskog tlaka stigao je s Pacifika i donio vjetrove, prekomjerne padaline te jak snijeg iznad većeg dijela Kalifornije i južnog Oregona. Snažna oluja natjerala je guvernera Kalifornije Gavina Newsoma da proglasi izvanredno stanje. Očekuje se da će se veliki dijelovi države suočiti s poplavama i nestankom struje jer bi u iduća 24 sata zapadnu obalu SAD-a trebao pogoditi još jedan opasan meteorološki fenomen - "nebeska rijeka", koja sa sobom donosi golemu količinu padalina.

image

Oluja u Kaliforniji

Josh Edelson/AFP

Nacionalna meteorološka služba objavila je da je oluja bila kao niz sustava "ciklonske bombe" koji je ostavio tisuće ljudi u sjevernoj Kaliforniji bez struje i prisilio na privremeno zatvaranje dviju glavnih autocesta zbog poplava. Prema dostupnim informacijama, najmanje je jedna osoba izgubila život.

Idućih dana opasni uvjeti

Dok je u srijedu navečer oluja harala tom regijom, bez struje je ostalo više od 178.000 domova i poslovnih prostora u Kaliforniji, od kojih je većina u sjevernom dijelu države.

"Predviđamo da bi ovo mogao biti najizazovniji i najutjecajniji niz oluja koji je pogodio Kaliforniju u posljednjih pet godina", izjavila je direktorica kalifornijske Službe za hitne slučajeve Nancy Ward za CNN.

image

Očekuju se poplave i nestanci struje

Justin Sullivan/Getty Images Via AFP

Državne vlasti pripremile su zalihe za hitne slučajeve, pozvale ljude da izbjegavaju putovanja i rekle da će Nacionalna garda biti spremna odgovoriti ako bude potrebno. Očekuje se da će opasni uvjeti vladati idućih dana. "Prognoza izgleda prilično nesigurna tijekom tjedna i vikenda, čak i za sljedeći tjedan", rekao je Brayden Murdock, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe.

Vlažne zime karakteristične su za Kaliforniju, ali ta je država u posljednje vrijeme pretrpjela nekoliko sušnih godina, a 2022. bila je druga najsušnija godina u 128 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:09