INFOGRAFIKA

Kako sada izgleda linija nasljeđivanja krune: U jednom scenariju Britanci bi mogli dobiti i ’simboličnog’ kralja

William će postati kralj kada Charles ovaj umre, odnosno ako abdicira i odluči prenijeti krunu svom sinu

Novi kralj Charles i princ William

 Vesna Veselić i Tomislav Botić/

Kao najstariji kraljičin sin, 73-godišnji Charles naslijedio je titulu kralja Ujedinjenog Kraljevstva i vladara 14 drugih država Commonwealtha.

Osim toga, novi britanski monarh naslijedit će većinu osobnog bogatstva kraljice Elizabete procijenjenog na oko 350 milijuna funti. Charles se smatra nasljednikom s najdužim stažom u britanskoj povijesti. Kada je njegova majka preuzela tron u dobi od 25 godina, Charles je postao britanski nasljednik u dobi od tri godine. Camilla Parker Bowles, vojvotkinja od Cornwalla, preuzet će pak titulu "kraljica supruga". Prestolonasljednik je sada Charlesov stariji sin, William (40), poznat kao vojvoda od Cambridgea.

On će postati kralj tek kada Charles umre, odnosno ako abdicira i odluči prenijeti krunu svom sinu. Sljedeći na redu je Williamovo najstarije dijete, princ George (9), zatim princeza Charlotte (7) i princ Louis (4). Propis navodi da osoba bilo koje dobi može postati monarh, ali djeci nije dopušteno obnašati dužnosti dok ne navrše 18 godina. Stoga, ako bi do toga došlo, George bi služio kao "simbolični" kralj, a umjesto njega vladao bi sljedeći princ ili princeza u liniji stariji od 18 godina. Mlađi Charlesov sin, princ Harry, peti je u redu za britanski tron.

Nakon toga, slijede njegova djeca Archie (3) i Lilibet (1). Djeca Harryja i Meghan sada će tehnički postati princ i princeza. Kralj Charles III. morao bi donijeti novi pravni akt ako im želi uskratiti pravo na titule princa i princeze. Andrew, vojvoda od Yorka, osmi je u redu za britansko prijestolje, unatoč optužbi za seksualno zlostavljanje. Slijede princeza Beatrice (34), kći princa Andrewa i zatim Beatricina kći, Sienna (1), koja je deseta u liniji za nasljeđivanje.

image

Red za krunu

Vesna Veselić i Tomislav Botić

Što će sve naslijediti novi kralj

Najstariji sin britanske kraljice Elizabete II. nakon njezine smrti ne nasljeđuje samo tron, već i većinu njezina osobnog bogatstva - i to bez plaćanja poreza na nasljedstvo. Kako piše Sunday Times, osobno bogatstvo kraljice Elizabete II. procjenjuje se na oko 350 milijuna funti (oko tri milijarde kuna), dok monarhija kao cjelina vrijedi oko 67 milijardi funti (oko 580 milijardi kuna).

Kraljevsku zbirku umjetnina i nakita, Kraljevski arhiv i službene rezidencije (Buckinghamska palača, dvorac Windsor i palača Holyroodhouse) drži monarhija kao institucija. No, dvorac Balmoral i rezidencija Sandringham bili su u vlasništvu kraljice i njih nasljeđuje Charles.

Kralj će naslijediti i vojvodstvo Lancaster, privatno imanje koje se koristi u komercijalne, poljoprivredne i stambene svrhe. Imanje monarhu godišnje donese oko 20 milijuna funti (173 milijuna kuna). Charles će primati i novac poreznih obveznika preko tzv. Sovereign Granta, koji iznosi 15 posto dobiti Crown Estatea. U 2021. - 2022. državna potpora bila je 86,3 milijuna funti (oko 747 milijuna kuna). Kraljičino privatno bogatstvo pridodat će se Charlesovu, koje je procijenjeno na 87 milijuna funti. (I.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 16:04