OMRAŽENI INFLUENCER

Kako je esktremni mizoginist, šovinist i guru za samopomoć zgrnuo milijune: ‘Ženama je mjesto u kući!‘

Nakon što mu je zabranjen pristup društvenim mrežama zbog mizoginije, Tateov utjecaj na internetu počeo se nekontrolirano širiti

Andrew Tate

 Instagram

Influencer i samoproglašeni mizoginist Andrew Tate uhićen je u Rumunjskoj pod optužbom za trgovinu ljudima, silovanje i formiranje organizirane kriminalne skupine.

Reklo bi se – pravda je spora, ali dostižna.

Tate je bivši profesionalni kickboksač i reality TV zvijezda, koji je stekao veliki broj sljedbenika (i stalan prihod) predstavljajući se kao guru za samopomoć koji daje savjete mladim muškarcima o tome kako zaraditi novac i razgovarati sa ženama.

Ovaj 36-godišnjak rođen je u SAD-u, ima američko i britansko državljanstvo i trenutno živi u Rumunjskoj. Nakon završetka kickboxing karijere, pokrenuo je plaćene tečajeve na svojoj online "akademiji" Hustler‘s University u kojima svojim sljedbenicima (uglavnom muškarci i dječaci iz Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a) daje prikladnog žrtvenog jarca za njihove probleme - govoreći im da problem nije u njima samima, nego u ženama, liberalnim medijima ili manjinskim skupinama.

Dokazi do kojih je došao Observer pokazuju da se Tate svojim pratiteljima govorio da preplave društvene mreže njegovim videozapisima, birajući najkontroverznije isječke kako bi postigli maksimalnu gledanost i angažman. To su isječci u kojima Tate govori da je ženama mjesto u kući, da ne znaju voziti, da su vlasništvo muškarca i da bi trebale snositi dio odgovornosti za silovanje.

Koordinirani napor, koji je uključivao tisuće članova Hustler‘s University i botova na TikToku, bio je očit pokušaj manipulacije algoritmom.

"On ih zavlači reakcionarnim stajalištima, a onda to koristi kao priliku da im ulije povjerenje i proda proizvod koji je on sam. On zarađuje prodajući vam ideju da se možete obogatiti, ali način na koji se obogaćuje je tako što vam prodaje ideju da vas uči kako da se obogatite", objasnio je politički komentator i streamer na Twitchu Hasan Piker.

Zarađeni milijuni

U manje od tri mjeseca, Tate je dobio ogroman broj sljedbenika na internetu i zaradio milijune funti, sa 127 000 članova koji sada plaćaju 49 funti mjesečno da se pridruže Hustler‘s "sveučilištu". Tate je izgradio ogromnu publiku i na drugim društvenim medijima - ima oko 4,6 milijuna pratitelja na Instagramu i više od 740.000 pratitelja na YouTubeu.

Nakon što mu je zabranjen pristup YouTubeu, TikToku, Instagramu i Facebooku zbog mizoginije, Tateov utjecaj na internetu počeo se nekontrolirano širiti. Postao je rado viđen gost u podcastovima i među streamerima na Twitchu. Prije nego što je postao kontroverzna internetska ličnost, vjerojatno najpoznatiji široj javnosti bio je zbog sudjelovanja u britanskoj franšizi Big Brother. Tate je 2016. izbačen iz Big Brothera nakon što je procurila snimka na kojoj tuče jednu ženu remenom. I Tate i žena tvrdili su da je sve bilo sporazumno.

Popularnost koju je Tate stekao može se pripisati muškoj nesigurnosti u vezi s njihovim mjestom u poslovnom svijetu.

"‘Tradicionalni‘ muški ideali uzdržavanja i fizičkog rada, često prožeti seksizmom (muškarci kao jaki i jedini hranitelji), uvelike su izblijedjeli u našem društvu. Umjesto toga, rad postaje sve više nevezan za rod, individualiziran i konkurentan", rekao je za Grid Josh Roose, politički sociolog i viši znanstveni suradnik na Sveučilištu Deakin u Melbourneu. Tate je iskoristio brige, strahove i nesigurnosti mlađih generacija u društvu u kojem "muški identitet" možda više nije toliko isprepleten s profesionalnim i društvenim statusom, kao devalvaciju njihove muškosti.

"Ekstremna mizoginija, povijesno gledano, nije ništa novo. Ali širina i dubina njegovih poruka putem društvenih medija - dopiranje do djece u njihovim dnevnim sobama - nešto je zbog čega se trebamo zabrinuti. On uzdiže online mizoginiju iznad seksualizacije do, konkretno, mržnje", rekao je Josh Roose.

Tate svojim mizoginim izjavama nije samo htio producirati dramu koja bi mu donijela više pozornosti ili novaca.

Potpuna prevara

Sa svojim bratom Tristanom, Tate je vodio webcams biznis pod nazivom "myfreecams". Zapošljavali su žene, koje su vodile razgovore s muškarcima, prodavajući im svoje lažne osobne tragedije i tražile ih novac. Tristan i Andrew Tate jednom su prilikom priznali da je njihov posao "potpuna prijevara", ali da ih vlasti ne mogu zaustaviti.

U jednom podcastu iz svibnja 2021., Tate govori kako su britanske vlasti izvršile raciju u njegovu kuću, u kojoj su bile smještene djevojke koje rade za njegov studio za web kamere, nakon što je jedna od žena tvrdila da ju je Tate udario. Također objašnjava da se usred istrage koja je uslijedila osjećao progonjenim od strane britanske vlade, te je zato otišao u Rumunjsku. Tate je tvrdio da su labavi rumunjski zakoni o seksualnom zlostavljanju "40% razloga" zašto se preselio. "Nisam silovatelj, ali sviđa mi se ideja da jednostavno mogu raditi što želim. Volim biti slobodan", rekao je tada. Tate i njegov brat Tristan zatim su se okrenuli vođenju webcams biznisa u Rumunjskoj.

Unatoč preseljenju u istočnu Europu, Tate je i dalje bio pod lupom policije. Daily Beast je u travnju izvijestio da je rumunjska policija pretresla njegovu i bratovu kuću u sklopu istrage o trgovini ljudima. Rumunjske su vlasti su tada izjavile da nitko nije optužen u ovom slučaju, ali je istraga u tijeku.

Tko zna kad bi Tate i njegov brat bili uhićeni da Tate nije krenuo provocirati eko-aktivisticu na Twitteru (Elon Musk mu je ukinuo zabranu kad je preuzeo Twitter). Tate je sarkastično zamolio Gretu Thunberg da mu ponudi rješenje kako smanjiti emisiju ugljikovog dioksida iz njegovih automobila. Greta ga je duhovito poklopila. Ljutit Andrew tada je snimio 2-minutni video u kojem ju je nastavio provocirati. No, usput je otkrio policiji da se nalazi u svojoj rezidenciji u Bukureštu jer je ispred sebe imao kutiju od pizze iz rumunjskoj restorana.

Rumunjska policija je tako saznala gdje se Tate nalazi i izvršila raciju. Rumunjska policija u priopćenju ističe kako su početkom 2021. godine 4 osumnjičenika (dva britanska i dva rumunjska državljanina) utemeljila organiziranu kriminalnu skupinu s ciljem počinjenja kaznenih djela na području Rumunjske, ali i drugih država, kao npr. Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, kaznenog djela trgovine ljudima.

Osumnjičeni su regrutirali britanske državljanke krivo prikazujući svoju namjeru sklapanja braka/izvanbračne zajednice i postojanje istinskih osjećaja ljubavi (metoda loverboy). Kasnije su žrtve prevezene i smještene u zgradama u okrugu Ilfov, gdje su ih činovima fizičkog nasilja i psihičke prisile (putem zastrašivanja, stalnog nadzora, kontrole i pozivanja na navodne dugove) seksualno iskorištavali članovi skupine tjerajući ih na proizvodnju i širenje pornografskog sadržaja putem platformi društvenih medija. Policija je do sada identificirala šest žrtava koje je organizirana kriminalna skupina seksualno iskorištavala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:57