ILEGALNI MONOPOL

Kako je David pobijedio Golijata: Neočekivan rasplet epske sudske bitke, smiješe im se milijarde

Porota je jednoglasno zaključila da Google ima dominantan položaj na tržištu mobilnih aplikacija koje koriste Android server

Ilustracija

 Chris Delmas/Afp

Neočekivan rasplet epske sudske bitke u kojoj je David pobijedio Golijata. Tako se najjezgrovitije može opisati završetak tri godine pravne borbe između tvrtke za izradu videoigara i softvera Epic Games i tehnološkog diva Googlea.

Kalifornijska porota odlučila je u ponedjeljak da je Google svoju trgovinu aplikacija Google Play i uslugu Google Play Billing pretvorio u ilegalni monopol. Porota je jednoglasno zaključila da tehnološki div ima dominantan položaj na tržištu mobilnih aplikacija koje koriste Android server, da je vršio antikonkurentske prakse na tom tržištu i da je to ponašanje nanijelo štetu Epic Gamesu. Porota je također odlučila da Google ne bi trebao zahtijevati od programera Android aplikacija da koriste njegov sustav naplate i da ne bi trebao nuditi prilagođene ugovore određenim programerima. To je u pitanje dovelo naknade za transakcije do 30% koje Google nameće programerima Android aplikacija i način na koji kompanija povezuje svoju Trgovinu Play i uslugu naplate, što znači da programeri moraju koristiti oboje da bi svoje aplikacije imali u Googleovoj trgovini. Presuda bi stoga programerima mogla dati više utjecaja u tome kako se njihove aplikacije distribuiraju i kako od njih zarađuju.

image
Chris Delmas/Afp

"Neposredna posljedica je da ćemo vidjeti promjenu na tržištu gdje će se velike tehnološke tvrtke morati prilagoditi, bilo da se radi o većem pristupu, boljim uvjetima ili više opcija za programere", rekao je za Bloomberg Paul Swanson, odvjetnik u firmi Holland & Hart, koja je specijaliziran za tehnologiju i antimonopolsko pravo.

Povijesna pobjeda

Sudska bitka je počela 2020., kad je Fortnite je izbačen iz trgovina aplikacijama Apple i Google Play jer je potajno instalirao vlastiti sustav plaćanja. Ideja je bila zaobići do 30% udjela prihoda koji dva tehnološka diva uzimaju od kupnje putem aplikacije i pretplata na svojim platformama. Kao odgovor na izbacivanje, Epic je tužio obje tvrtke, tvrdeći da krše antimonopolske zakone, tako što prisiljavaju korisnike aplikacija da vrše plaćanja putem vlastitih sustava.

Riječ je o povijesnoj pobijedi Epica koja bi mogla srušiti industriju vrijednu 200 milijardi dolara, ukinuti 30% koje Google i Apple uzimaju od razvojnih programera i u potpunosti promijeniti način na koji milijarde ljudi koriste mobilne uređaje. Android pokreće otprilike 70 posto pametnih telefona na globalnoj razini, a više od 95 posto Android aplikacija distribuira se putem Trgovine Play. Predviđa se da će potrošnja unutar aplikacije dosegnuti 182 milijarde dolara sljedeće godine i 207 milijardi dolara 2025. godine, prema istraživačkoj tvrtki Sensor Tower.

No, treba imati na umu da još uvijek ne znamo što je Epic zapravo osvojio. Sudac James Donato tek treba odlučiti što bi mogli biti odgovarajući pravni lijekovi. Epic nikada nije tražio novčanu odštetu od Googlea, već je glavni zahtjev bio da sud naredi Googleu da svi programeri aplikacija imaju potpunu slobodu uvođenja vlastitih trgovina aplikacija i vlastitih sustava naplate na Androidu. Hoće li sudac ispuniti te želje saznat ćemo najranije sredinom siječnja. Donato je već rekao da neće ispuniti zahtjev Epica za donošenje klauzule o sprečavanju zaobilaženja propisa, koja bi spriječila Google da u budućnosti uvede neko drugo, kreativno rješenje koje bi mu omogućilo da čini iste antikonkurentske stvari. "Ne izdajemo takve zabrane... ako imate problem, možete se vratiti", rekao je Donato, dodavši i da ne namjerava odlučivati koliki bi postotak naknade Google trebao naplaćivati za svoje proizvode.

Plaćanje naknada

Iako Epic ne traži odštetu, izvršni direktor Epic Gamesa Tim Sweeney sugerirao je da bi Epic mogao zaraditi stotine milijuna ili čak milijarde dolara ako bude oslobođen plaćanja Googleovih naknada.

"Današnja presuda je pobjeda za sve programere aplikacija i potrošače širom svijeta. To dokazuje da su Googleove prakse nezakonite i da zlorabe svoj monopol za nametanje pretjeranih naknada, gušenje konkurencije i smanjenje inovacija", poručio je Epic Games u objavi na blogu tvrtke.

Za Epic je ovo važna pobjeda i zato što je prije dvije godine uglavnom izgubio pravnu bitku protiv Applea. Ta je sudska parnica završila tako što je sutkinja odlučila da Apple nije monopolist kad je riječ o trgovini aplikacija i da ne mora promijeniti svoj način poslovanja.

Nakon donošenja presude, Google je rekao da planira uložiti žalbu i da je "suđenje jasno pokazalo da se žestoko natječu s Appleom i njegovim App Storeom, kao i trgovinama aplikacija na Android uređajima i igraćim konzolama." Tijekom suđenja otkriveno je da je Google izbrisao interne chatove zaposlenika koji su sadržavali informacije potencijalno relevantne za slučaj, a sudac je rekao poroti da pretpostavi da obrisane informacije ne bi bile povoljne za Google.

Prethodno je Google već postigao nagodbu s Match Groupom, u čijem je vlasništvu dating aplikacija Tinder, i grupom država koje su s Epicom tužile tehnološkog diva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:54