OPASAN KOKTEL

Jeziva tajna Putinove ljubimice: Od svoje 13. do 15. godine dobivala je 56 različitih lijekova!

Šef antidopinške službe poziva na akciju protiv liječničkog tima ruske klizačice nakon otkrića programa kojemu je bila izložena

Kamila Valijeva

 Alexander Vilf/Sputnik/Profimedia/Alexander Vilf/sputnik/profimedia

Kamila Valijeva, mlada ruska klizačica kojoj je oduzeta olimpijska medalja nakon pozitivnog testa na doping, dobivala je 56 različitih lijekova u dobi od 13 do 15 godina, a šef antidopinške službe opisao je cijeli slučaj kao "mučan" program liječenja.

Naime, liječnici su dali Valijevoj koktel lijekova za srce, dodataka aminokiselina za jačanje mišića i legalnih pojačivača performansi dvije godine prije Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. Pojedinosti o pozitivnom testu na zabranjenu drogu otkrivene su nedugo nakon što je Valijeva, tada 15-godišnjakinja, pomogla Rusiji da osvoji zlato u ekipnom klizanju zapanjujućom izvedbom na ledu.

U siječnju je Sud za sportsku arbitražu (CAS) objavio da je Valijevoj zabranio nastupe na četiri godine nakon njezinog pozitivnog testa u prosincu 2021. na trimetazidin (TMZ), lijek za srce koji potiče protok krvi.

Sada je Travis Tygart, američki šef antidopinške službe, pozvao na akciju, dok je Olivier Niggli, glavni direktor Svjetske antidopinške agencije (Wada), opisao slučaj kao "šokantan" i rekao da je Valijeva "žrtvovana" da zaštiti odgovorne.

image
Natalia Kolesnikova/Afp

Očekuje se da će ovaj slučaj ponovno pokrenuti raspravu o zaštitnim mjerama za djecu mlađu od 16 godina u elitnom sportu, pa čak i treba li se tako mladima dopustiti da se natječu. Također postoje sumnje da je ruski državni program dopinga koji je razotkriven prije deset godina zamijenjen liječnicima koji traže niz lijekova za poboljšanje performansi koji tek trebaju biti zabranjeni.

Nikakve mjere nisu poduzete protiv tri timska liječnika koji su radili s Valijevom - uključujući jednog s prethodnom kaznom zbog doping prekršaja - niti njezine kontroverzne trenerice tijekom Olimpijskih igara, Eteri Tutberidze.

image

Vladimir Putin i Kamila Valijeva

Mikhail Klimentyev/Afp

Popis supstanci koje su dala tri ruska liječnika sadržan je u pisanoj presudi CAS-a o slučaju Valijeve, što je dovelo do toga da zlatna medalja ruskog tima u umjetničkom klizanju umjesto njima ode u SAD.

Popis uključuje Hypoxen i L-Carnitine, koji se ponekad koriste kao tretmani za srčana oboljenja, ali ih neki sportaši također uzimaju kao način poboljšanja performansi bez kršenja pravila o dopingu. Ostali lijekovi uključivali su nekoliko dodataka aminokiselinama kao što su kreatin, pojačivači energije, lijekovi protiv bolova, tretmani protiv proljeva i lijekovi za prehladu/gripu.

Uzorak urina uzet u prosincu 2021. od Valijeve nekoliko tjedana prije Olimpijskih igara označio je dvije druge tvari u njezinom sustavu, uključujući TMZ, koji je na Wadinoj listi zabranjenih tvari.

image
Natalia Kolesnikova/Afp

Drugi je bio ecdysterone, steroidni hormon za koji su studije pokazale da poboljšava fizičku izvedbu i trenutno nije zabranjen, ali neki su istraživači pozvali Wadu da ga doda na svoj popis zabranjenih. Valijevini liječnici zanijekali su da su joj ga dali.

Wada je rekla sudu da su ti lijekovi "tipična farmakološka podrška koja se pruža sportašima u Rusiji kako bi se pomoglo u teškim treninzima i poboljšao oporavak".

Valijevini liječnici rekli su CAS-u da joj je kada je imala 14 godina dijagnosticirano "sportsko srce", zbog čega je dobila lijekove za srce, ali da je to nije spriječilo da se nastavi natjecati. To je bilo sumnjivo Niggliju, koji je za The Times rekao: ‘Supstanca zbog koje je uhvaćena vjerojatno je bila dio mješavine niza drugih tvari koje su se sve koristile za liječenje srčanih bolesti. Ako ima 14 godina i srčani problem, onda vjerojatno postoje druge stvari koje treba raditi s njom osim elitnog sporta. Ovo je očito nešto što će liječničke komisije međunarodnog sporta morati ponovno razmotriti. To nije normalno.‘

Niggli je rekao da će se nastaviti istrage o Valijevinom liječničkom timu, ali da su one bile ometene nedostatkom pristupa uzrokovanog ruskom invazijom na Ukrajinu.

- Postoje mnogi ljudi oko sportašice koji su mogli igrati ulogu u ovome i očito je da su u ovom konkretnom slučaju radije žrtvovali nju nego dali bilo kakvu naznaku ili bilo kakva imena. Puno bi joj pomoglo da objasni što se doista dogodilo i objasni ulogu svog tima, ali oni su odlučili da to neće učiniti, pa je zbog toga i dobila oštru kaznu - dodao je.

image

Kamila Valijeva

Sergei Bobylev/Tass/Profimedia/Sergei Bobylev/tass/profimedia

Tygart je rekao da ima "suosjećanje i empatiju" za Valijevu zbog njezine mladosti te da bi sada fokus trebao biti na onima oko nje.

- Oni koji su odgovorni za njezinu brigu i dobrobit trebaju biti pozvani na odgovornost ako su prekršili pravila ili na neki drugi način loše postupali s njom. Bože, koliko joj se još tvari može dati? To je zapravo bolesno. Ovaj primjer je upravo razlog zašto smo se zalagali za usvajanje Rodchenkovljevog zakona o borbi protiv prijevara kako bismo mogli pozvati na odgovornost one koji bi mogli biti izvan sportskog sustava i kako bismo iskoristili istražnu moć tijela za provođenje zakona kako bismo zaštitili sport i sportaše, posebno mlade sportaše koji bi mogli biti prisiljeni na doping - rekao je.

Niggli prihvaća da je izostanak akcije protiv bilo koga u Valievinoj pratnji bio "potpuno nezadovoljavajući".

- Postoji rizik da će se oni koji stoje iza svega izvući. To je vrlo frustrirajuće, ali to je stvar dokaza i zakonitog postupka. Ali nastavit ćemo pokušavati pronaći još dokaza i ako možemo nešto učiniti, onda i hoćemo.

image

Kamila Valijeva

Nikolay Muratkin/Anadolu Via Afp

Wadina pravila kažu da svatko tko je uhvaćen u dopingu osobe mlađe od 16 godina ima doživotnu zabranu, a Niggli želi da vlade donesu zakon koji bi to učinio kaznenim djelom. Objašnjenje ruskog tima za pozitivan test Valijeve bio je da je to zbog toga što je jela desert od jagoda koji je bio kontaminiran djedovim lijekovima za srce. Tu tvrdnju nisu prihvatili ni Wada ni CAS.

Dokument CAS-a također otkriva da je Tutberidze u intervjuu 2019. izjavila da je "meldonij davan ruskim sportašima za bolji oporavak i potporu srčanom mišiću i da su, nakon što je Wada zabranila meldonij 2016., ‘morali tražiti nešto novo‘. ”

Tutberidze nastavlja trenirati mlade djevojke koje su sljedeća generacija ruskih klizačkih nada, a za CAS je rekla da nije “kontrolirala ili razgovarala s timskim liječnicima o lijekovima i dodacima koji se daju sportašima”.

U nalazima CAS-a imenovana su tri liječnika koji su davali lijekove Valijevoj: dr. Y Shumakov, dr. S. Adamov i dr. Filipp Shvetskij.

Rečeno je da joj je Shumakov obično davao lijekove, no Valijeva je na obrascu za doping kontrolu imenovala Shvetskog kao svog liječnika. Radio je s ruskom klizačkom reprezentacijom od 2010. godine, organizirao je "konzultativnu medicinsku skrb" za članove Tutberidze tima s raznim moskovskim medicinskim ustanovama i pratio sportaše na natjecanja.

Nalazi CAS-a pokazuju da je Shvetskij 2007. godine, dok je radio s ruskom veslačkom reprezentacijom, kažnjen zbog ubrizgavanja lijekova nedopuštenom metodom te mu je izrečena dvogodišnja zabrana.

Godine 2016. pronađeno je da uzorak jednog od njegovih klizača sadrži meldonij, tvar zbog koje je bivša teniska zvijezda i osvajačica Wimbledona Marija Šarapova 2016. dobila 15-mjesečnu zabranu.

Shvetskij je rekao sudu u izjavi da je postao "odgovorniji u poštivanju antidopinških pravila kao liječnik i da je počeo biti pažljiviji u radu sa sportašima tražeći od njih da se striktno pridržavaju antidopinških pravila”.

image

Kamila Valijeva

Anne-christine Poujoulat/Afp/Profimedia/Anne-christine Poujoulat/afp/profimedia

Valieva sada ima 17 godina i prije tri tjedna pojavila se uz ruskog predsjednika Vladimira Putina, kada je otvorio Igre budućnosti u Kazanu, novi međunarodni sportski događaj koji uključuje sportaše iz Rusije i nekoliko njenih saveznika.

Taj je istup nagnao Thomasa Bacha, predsjednika MOO-a, na reakciju. Bach, koji je 2022. opisao Tutberidzinu reakciju na nastup Valijeve kao "zastrašujuću", rekao je da postoji "hitna potreba da se više prati tko je u pratnji sportaša... onih koji su konačno odgovorni za kršenje pravila pravila protiv dopinga”.

- Valijeva je zloupotrijebljena u političke svrhe tako što je morala stajati uz predsjednika Putina na takozvanim Igrama budućnosti, pokazujući nepoštivanje prema svim svjetskim pravilima protiv dopinga i dajući političku izjavu. Ovo je stvarno jako teško za podnijeti - kazao je Bach.

Prošli tjedan, ruska novinska agencija Interfax prenijela je priopćenje Ministarstva sporta koje je reklo da je Valieva izbačena iz ruske nacionalne reprezentacije u umjetničkom klizanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:07