HUMANITARNO PRIMIRJE

Izrael na pet sati obustavlja napade na Gazu

TOPSHOTSPalestinian mourners shout slogans during the funeral of four boys, all from the Bakr family, in Gaza City, on July 16, 2014. Four children were killed and several injured at a beach in Gaza City medics said, in Israeli shelling witnessed by AFP journalists. The strikes appeared to be the result of shelling by the Israeli navy against an area with small shacks used by fishermen. The deaths raised the overall toll in nine days of violence in Gaza to 213. AFP PHOTO/MOHAMMED ABED
 MOHAMMED ABED/AFP

JERUZALEM - Izrael je u srijedu pristao na predloženi petosatni prekid borbi u Pojasu Gaze iz humanitarnih razloga, izjavio je Reutersu visoki izraelski dužnosnik.

Izraelska vojska u srijedu navečer priopćila je da će na šest sati u četvrtak prekinuti zračne napade na Pojas Gaze, što će stanovništvu omogućiti da obnovi zalihe hrane i vode. Naknadno je objavila ispravak u kojemu stoji da će prekid vatre potrajati pet sati.

Hamas zasad službeno nije komentirao tu vijest, ali pojavile su se neslužbene informacije o mogućnosti i da ta organizacija, koju Izrael i dobar dio međunarodne zajednice smatra terorističkom, prihvati kratkotrajni prekid vatre. U međuvremenu su te neslužbene informacije i potvrđene.

Prekid borbi predložio je dužnosnik UN-a, rekao je neimenovani izraelski dužnosnik, potvrdivši navode izraelskih medija, ubrzo nakon što je Hamas odbacio egipatski prijedlog za prekid devetodnevnih sukoba u kojima je poginulo 220 Palestinaca i jedan Izraelac.

Izraelska vojska također je objavila da će provesti temeljitu istragu zračnog napada u kojem je u srijedu na plaži u Gazi ubijeno četvoro palestinske djece, što je ocijenila "tragičnim incidentom", javlja AFP.

"Temeljito istražujemo taj incident", priopćila je vojska. "Prema preliminarnim rezultatima (istrage), na meti udara bili su Hamasovi teroristi", dodaje se u priopćenju, uz ocjenu da je "smrt civila tragičan ishod".

Četvero djece poginulo je, a nekoliko je ranjeno u napadu na ribarsku kolibu na plaži u gradu Gazi u kojoj se nalazila skupina djece, samo 200 metara od hotela u kojem su odsjeli novinari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:46