VATRENI POROD

Izrael: Kirurzi zapalili ženu tijekom carskog reza!

 Nikša Stipaničev/CROPIX

TEL AVIV - Neimenovana Izraelka umalo je izgorjela na smrt nakon pogreške liječnika tijekom provođenja carskog reza 2008. godine u kliničkom centru Sheba nedaleko od glavnog izraelskog grada, objavila je inspekcija izraelskog ministarstva zdravstva.

Medicinske su sestre trudnu ženu tijekom pripremanja za operaciju oprale s nekoliko raznih kemikalija kako bi je sterilizirale. No, po dolasku u operacijsku salu, glavni kirurg je zatražio da se važna područja ženina tijela dodatno steriliziraju alkoholom, za svaki slučaj.

Kirurg je nakon priprema započeo s operacijom, no kada je krenuo zarezati ženu dijatermičkom iglom, instrumentom koji koristi električno punjenje, došlo je izbijanja iskre te kontakta s alkoholom i žena se zapalila.

Nakon što su je ugasili te ženi previli rane, operacija je nastavljena. Izraelka je rodila zdravo dijete, no zbog velikih ožiljaka trebat će plastičnu operaciju kao i transplantaciju kože na debelo meso i bedra.

Istražujući nekoliko prijašnjih slučajeva u kojima je dijatermička igla izazvala požar, ministarstvo je izdalo posebnu proceduru s ciljem sprječavanja izbijanja vatre. Jedno od novih pravila je da operacija ne može početi dok pacijent nije potpuno suh, što se vrlo rijetko poštuje.

Inspekcija je utvrdila kako je opasnost od izbijanja vatre poprilično visoka tijekom operacija, pogotovo carskog reza koji se provodi uzdignutih nogu pacijentice što uzrokuje skupljanje alkohola ispod stražnjice. Također je preporučeno korištenje nezapaljivih plahti. U spornom slučaju upravo su zapaljene plahte učinile najviše štete.

Istragom je utvrđeno kako najveći dio odgovornosti ravnopravno snose i kirurg i glavna sestra. Međutim, svog njihove iznimne suradnje tijekom istrage protiv njih se neće voditi stegovni postupak, no incident im ulazi u osobne dosjee. Ravnatelj kliničkog centra Sheba zaključio je kako su liječnici i medicinsko osoblje naučili svoju lekciju te da su ozlijeđenoj ženi pružili svu potrebnu njegu do potpunog oporavka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:18