KLJUČNI UTJECAJ

Iza svakog uspješnog političara stoji - milijarder: Doveo je El Loca na vlast, a imaju istu eksplozivnu narav

Eurnekian je gurao Mileija u politiku. Ali ne slaže se s njim kad ministre naziva ubojicama, a papu Franju ‘predstavnikom zla na zemlji‘

Diego Maradona pozira sa Eduardom Eurnekianom (lijevo) i Juanom De Stefanom u prosincu 1994. 

 Daniel Luna/Afp

Novi argentinski predsjednik, 53-godišnji Javier Milei, autsajder koji svojim žestokim izjavama podsjeća na Trumpa, ima snažnu podršku milijardera Eduarda Eurnekiana. Financial Times je otkrio kako je Milei radio za 90-godišnjeg Eurnekiana od 2008. do 2021., a Eurnekian je bio taj koji ga je hrabrio da se okrene politici, nakon što je stekao popularnost kao TV kritičar gospodarske politike. Milei je pobijedio obećavajući da će suzbiti inflaciju koja je dosegla 140 posto godišnje i smanjiti siromaštvo koje pogađa 40 posto stanovništva. Istodobno se kao ekonomski libertarijanac zalaže za rezanje proračuna i maksimalnu privatizaciju svega što država može predati privatnom sektoru. Izjašnjava se protiv pobačaja i negira čovjekovu odgovornost za klimatske promjene.

image

Fatima Florez i Javier Milei

Luis Robayo/Afp/Profimedia/Luis Robayo/afp/profimedia

Argentinska poslovna elita u kampanji je uglavnom bila skeptična prema libertarijanskom kandidatu Javieru Mileiju, navodi FT. No istovremeno je uživao podršku Eduarda Eurnekiana, vlasnika Corporación América, četvrtog najbogatijeg čovjeka u Argentini. Eurnekian se obogatio poslovanjem s medijima i zračnim lukama. Dok je Milei radio za njega, razvili su osobni odnos, piše FT, a Eurnekian je imao ključni utjecaj na 52-godišnjaka. No ne podržava ga bezuvjetno: Milei je među prioritete naveo otplatu vanjskog duga koji guši Argentinu i vezivanje domaće valute uz dolar. Ne želim dolar, ističe Eurnekian. Mnogi biznismeni uznemireni su Mileijevom najavom dolarizacije gospodarstva, ističe FT: Argentina ima slabe ekonomske veze sa SAD-om i opasno niske devizne rezerve.

"Čini mi se smiješnim uvođenje dolara samo zato što do sada nismo bili u stanju upravljati svojom valutom. Ako ste stabilizirali ekonomiju, čemu dolarizacija?", pita se Eurnekian. Poslovni svijet strahuje da bivši TV komentator, bez stranačke strukture na nacionalnoj razini i s ekstremnom libertarijanskom vizijom minimalne države, nije sposoban vladati zemljom s tako složenim problemima. Eurnekian se ne slaže. "Milei je u osnovi ekonomist, tehnokrat", ističe, a njegov ekonomski program ne predstavlja ništa novo "kada na to gledate iz međunarodne perspektive".

image

Javier Milei slavi sa svojim pristašama

Luis Robayo/Afp

Prema Forbesu, Eduardo Eurnekian težak je 2,3 milijarde dolara. Sin armenskih useljenika u Argentini, prvo je radio u obiteljskom tekstilnom biznisu. Osamdesetih je ušao u posao s novinama i kabelskom televizijom, 90-tih je zaradio 750 milijuna dolara prodajom argentinske Cablevision. Prodajom svoga medijskog carstva 1998. prebacio se na upravljanje zračnim lukama. U sastavu Corporacion America, Eurnekian i partneri posjeduju više od 50 zračnih luka diljem svijeta, s prijavljenim godišnjim prihodima većim od 1,5 milijardi dolara. Korporacija okuplja i tvrtke koje se bave još energetikom, agrobiznisom i bankarstvom.

Kritičar José Luis Espert, zastupnik argentinske ekonomske desnice, kaže da je Eurnekian Mileijev intelektualni otac, arhetip argentinskog poduzetnika koji živi od privilegija koje mu je dala politička klasa. A upravo je to ono što Milei obećava da će ukinuti. Novinar Juan Luis González, autor Mileiejev biografije El Loco, kaže da je Eurnekian poticao Mileija da uđe u politiku nakon što je postao popularan kasnih 2010-tih kao televizijski i radijski komentator koji kritizira argentinsku gospodarsku politiku. Ta podrška je bila ključna, jer je Milei potjecao iz niže srednje klase. I po tome su njih dvojica slični: ne dolaze iz elitnih škola i klubova iz kojih se regrutira viši argentinski sloj. Obojica su neoženjeni, maksimalno predani poslu. Također su poznati po svojoj eksplozivnoj naravi. No Eurnekian ne podržava Mileija recimo kad vladine političare naziva ubojicama zbog loše gospodarske politike, a kritizirao ga je i kad je papu Franju, bivšeg nadbiskupa Buenos Airesa koji naglašava važnost socijalne pravde, nazvao "predstavnikom zla na zemlji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:47