SEKTA KRALJ MAYA

Italija: Gurui općili s djecom i naplaćivali roditeljima

Nakon opsežne istrage uhićen je guru sekte Kralj Maya koji je optužen za prevaru i zlostavljanje

RIM - U Rimu je u utorak uhićen Danilo Speranza (62), guru sljedbe „Re Maya“ (Majanski kralj), okrivljen za spolnu zloporabu curica i njihovih mama, te za iznudu novca od sljedbenika. Istodobno je u Bariju započelo suđenje Vitu Carlu Mocci (58) i još desetorim vođama „psihosljedbe“ „The Sacred Path“ (Posvećeni put) koja je koristila „metodu Arkeon“, također spolno zlorabeći sljedbenike i iznuđujući novac.

Pomoć svećenika

Arkeon je u studenome 2007 razobličila satirička emisija Canalea 5 „Striscia la notizia“, a sudstvu je zatim trebalo više od dvije godine da podle razbojnike izvede na optuženičku klupu. Po uzoru na scijentologe i neke slične specijaliste za religijsko „pranje mozga“, gurui Arkeona uz pomoć i nekih katoličkih svećenika organizirali su „čudesne tečajeve“ duhovne i psihičke obnove za koje su naplaćivali, ovisno o „razini“, od početnih 260 sve do 15.000 eura, pa su pojedinci platili i više od 100.000 po glavi.

Seksom protiv droge

Ključna im je teza bila da psihički problemi tih pojedinaca potječu od toga što su ih roditelji spolno zlostavljali kad su bili mali, pa to treba izbaciti iz podsvijesti, ako ničim drugim, a onda spolnim odnosima, u koju svrhu su se žrtvovali sami gurui. Ili bi zavezanih očiju išli u krug dok guru ne udre u gong, a onda se svatko ševio s onim tko mu se našao najbliže. Speranza je pak umijesio new age, jogu i filozofiju, time je „liječio“ i ovisnike o drogama, a ovisnicama mlađima od 18 godina je milost ubrizgavao i spolnim snošajem, tvrde istražitelji. Pojedine majke je uvjeravao da će se riješiti ovisnosti i nekih drugih problema ako se tjelesno sjedini s njima i s njihovim kćerima od 10-12 godina, pri čemu je za taj trud od njih uzimao i novac, ili dućane, ili terene itd.

Sve punoljetne žrtve bile su dragovoljne. A glas tih lumena na izborima vrijedi kao i svaki ini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:34