IRSKA

Isus, Muhamed i Frank Zappa uvršteni u bogohulne citate

Predsjednik udruge Ateistička Irska Michael Nugent kaže kako je zakon "smiješan i istodobno opasan"
 Reuters

DUBLIN - Udruga Ateistička Irska započela je javnu kampanju protiv novoga zakona koji strogo zabranjuje blasfemiju u toj državi i koji je na snagu stupio s prvim danom nove godine, objavljujući na svojoj internetskoj stranici 25 antireligijskih citata poznatih osoba i najavljujući sudsku borbu protiv zakonskih odredbi koje smatraju “srednjevjekovnim”.

Novčana kazna

Novi je zakon irski parlament usvojio u srpnju prošle godine, a blasfemiju definira kao “objavljivanje ili izricanje sadržaja koji je uvredljiv ili pogrdan prema stvarima koje bilo koja religija smatra svetima”. Ako je blasfemija utvrđena, za njezina počinitelja moguća je novčana kazna i do 25 tisuća eura. Irski ministar pravosuđa Dermot Ahern je tijekom javne rasprave branio potrebu za donošenjem kontroverznog zakona, tvrdeći kako je on nužan radi zaštite svih vjeroispovijesti, jer ustav iz 1936. zaštićuje samo vjerske osjećaje kršćana, a Irska je u međuvremenu postala religijski raznolika država.

Međutim, Ateistička Irska i njezin predsjednik Michael Nugent, koji za svoju udrugu tvrdi kako prezentira interese irskih ateista, objavila je citate kojih je većina nedvojbeno blasfemična, zbog čega su spremni izaći pred sud i započeti pravnu borbu protiv zakona kojeg smatraju “smiješnim i istodobno opasnim”.

- Ovaj srednjevjekovni religijski zakon nema mjesta u modernoj sekularnoj državi koja treba zakonski braniti ljude, a ne ideje. Opasan je jer potiče religijsku ostrašćenost, a muslimanske države predvođene Pakistanom već ga navode kao argument za donošenje sličnih rezolucija na razini UN-a - rekao je Nugent dodajući kako je svjestan da su objavljeni citati sigurno uvredljivi za razne religije, ali da Ateistička Irska bezrezervno podržava pravo svakog građana da slobodno izražava svoje mišljenje o stvarima religijske prirode.

Raznoliko društvo

Popis osoba koje su citirane doista je raznolik - od rock zvijezda Frank Zappe i Björk preko znamenitog kritičara religije Richarda Dawkinsa do američkog književnika i publicista iz 19. stoljeća Marka Twaina. Irski ateisti naveli su i citat ministra Aherna, koji se na sjednici na kojoj se raspravljalo o njegovu zakonu našalio i rekao kako su napadi na njegovu osobu “blasfemični” i time, kažu čelnici udruge, i sam počinio čin blasfemije.

Citiranje bizantskog cara

Da irski ateisti imaju pomalo čudan smisao za humor dokazali su i uvrštavanjem dva evanđeoska citata Isusa Krista u kojima on govori stvari koje su židovi smatrali bogohulnim. U citate je uvršten i prorok Muhamed koji je, kako se navodi u Buharijevoj zbirci hadisa (jednoj od najvažnijih u sunitskom islamu), na samrtnoj postelji prokleo židove i kršćane jer “grade svoja svetišta na mjestima gdje su ubijeni njihovi proroci”, te pozvao muslimane da se ne ponašaju kao oni.

Među navedenima je i papa Benedikt XVI. koji je prije dvije godine citirao bizantskog cara Manuela II. Paleologa iz četrnaestog stoljeća koji je o islamu govorio kao o nasilnoj religiji. Citiranje bizantskog vladara izazvalo je ogorčene rekacije muslimana , a Papa se kasnije ispričao.





O RELIGIJI

Frank Zappa, rock glazbenik

“Ako želite zajedništvo u svakoj situaciji i da vas ljudi uvijek vole, u redu. Ali, stvoriti svu tu očajnu sociologiju na ideji “tipa iz oblaka” koji drži Veliku knjigu, koji zna jeste li bili dobri ili loši i kojeg je briga za to - i onda na tome sve utemeljiti. Ljudi, to je stvorio onaj majmunski dio vašeg mozga.” (1989.)

Amanda Donohoe, glumica

“Pljuvati na Krista bilo je jako zabavno. Ne mogu prihvatiti muškog boga koji je stoljećima proganjao žensku seksualnost, a taj progon i dalje traje diljem svijeta.” (1995., o svojoj ulozi u filmu Kena Russela “Liar of The White Worm”)

Björk, pjevačica

“Ne vjerujem u religije, ali ako bih morala odabrati neku onda bi to bio budizam. Čini mi se životan, bliži čovjeku... Čitala sam o reinkarnaciji. Budisti kažu da se vraćamo kao životinje i govore o njima kao o nižim bićima. Životinje nisu niža bića i zato kažem - j... budiste.” (1995.)

Salman Rushdie, književnik

“Ideja svetog je najkonzervativnija predodžba u svim kulturama, jer nastoji ostale ideje poput napretka, nesigurnosti ili promjene pretvoriti u zločine”. (1990.)









Zadnja kazna za blasfemiju u Britaniji izrečena je 1977., a zakon koji je zabranjuje ukinut je 2008.

Među citatima koje su irski ateisti stavili na internet su i neka djela koja su već izazvala velike kontoverze, poput dijela pjesme “Ljubav koja se usuđuje izgovoriti svoje ime” britanskog poeta i romanopisca Jamesa Kirkupa. Ta doista porvokativna pjesma kao temu ima homoseksualnu ljubav rimskoga vojnika prema Kristu.

Pjesma je prvi put objavljenja u sada propalom magazinu Gay News. Tada su pjesnik i izdavač Denis Lemon bili osuđeni na kaznu uvjetnog zatvora zbogblasfemije. To je bila zadnja presuda u britanskom kraljevstvu zbog blasfemije koja je bila zabranjena zakonom donesenim u 17 stoljeću. Sporna pjesma je kasnije doživjela javno čitanje u Londonu, ali tada nisu podignute tužbe. 2007. je skupina Glas kršćana bezuspješno pokušala tužiti BBC zbog emitiranja mjuzikla “Jerry Springer: Opera” u kojemu se Isusa prikazuje na uvredljiv način. Britanski je parlament zakon koji zabranjuje blasfemiju ukinuo 2008.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:55