ŠOK U PODGORICI

Ispod suda otkriven tunel kao iz filmova, kruže dvije teorije: ‘Pa oni imaju bolju tehnologiju od nas!‘

‘Moja pretpostavka je da je to rađeno duži vremenski period, možda i noću‘, navodi Žarković.

Tunel u Podgorici

 Vlada Crne Gore/

Pitanje koje se nameće ovih dana je: "Kako je moguće da je pred očima javnosti i nadležnih u Višem sudu netko uspio iskopati tunel dug 30 metara?" Za iskopavanje tunela od 30-ak metara koji spaja dvije zgrade nije trebala teška mehanizacija, ali jesu precizne mape, kaže sudski vještak građevinske struke Dragan Žarković, prenosi Blic.rs.

"Netko je morao dati podatke krajnje točke tunela, to je morao učiniti s geodetskom aparaturom i instrumentima i pretpostavljam s ručnim alatom, bez upotrebe nekakvih suvremenih pomagala kojima bi se to odradilo brže. Moja pretpostavka je da je to rađeno duži vremenski period, možda i noću", navodi Žarković.

image

Tunel do zgrade suda

image

Tunel do zgrade suda

image

Tunel do zgrade suda

Sudski vještak ukazuje da je zvuk radova kamuflirala dnevna buka, a ne isključuje i suvremene tihe mašine, tzv. krtice.

"Onaj tko se bavi ovakvim stvarima, a to su organizirane kriminalne grupe, imaju suvremenije tehnologije nego oni koji bi trebalo da ih sprečavaju u tome. To je problem Crne Gore", kaže Žarković.

Tunel je prema prvim procjenama dimenzija metar s 80 centimetara za što je moralo biti iskopano oko 18 kubika zemlje, kaže Žarković.

image

Tunel do zgrade suda

image

Tunel do zgrade suda

"Nije se to iznijelo iz suda nego iz tog tunela, kako se napredovalo moralo se nazad vraćati i odlagati. Eventualno kasnije otpraviti negdje, u nekakvih vrećama, vjerojatno noću", objašnjava Žarković.

On dodaje da za 15 godina iskustva u vještačenju u građevini nije imao nijedan slučaj sličan ovom, i napominje da bi za precizniju analizu bilo potrebno da obiđe tunel, a takav nalaz struke bi, vjeruje, doprinio i istrazi.

Podsjetimo, u ponedjeljak je otkriven tunel koji vodi od skladišta Višeg suda u Podgorici u kojem se čuvaju ključni dokazi, do privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici.

image

Iskopani tunel

image

Iskopani tunel

Postoji nekoliko pretpostavki što je bio uzrok kopanja ovakvog tunela. Prvi je krađa dokaznog materijala, a drugi za bijeg nekog od zatvorenika.

Da je tunel prokopan, otkriveno je u noći između ponedjeljka i utorka, dok su popisivani dokazi. Pripadnici Protuterorističke jedinice potom su utvrdili da se iza otvora na zidu krije tunel koji vodi do obližnje stambeno-poslovne zgrade u Centru Podgorice. U akciji su korišteni i roboti, piše Blic.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:17