PAKAO GAZE

‘Imamo najmanje 60 leševa koje treba pokopati. Mi smo groblje, a ne bolnica‘

Katarske vlasti, pod čijom se medijacijom vode pregovori o taocima, kažu da je dogovor bliže nego ikad

Evakuacija iz bolnice Indonezija

 AFP

Šef palestinske militantne organizacije Hamas rekao je da su blizu postizanja dogovora o primirju s Izraelom, a to je svojom izjavom potvrdio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Ismail Hanija, šef Hamasa, rekao je da se pregovori još vode oko toga koliko bi dugo trajao prekid vatre, a među uvjetima je i razmjena izraelskih talaca za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

I katarske vlasti, pod čijom se medijacijom vode pregovori, potvrdile su da je "dogovor bliže nego ikad". Navodno je dogovoreno puštanje 50 izraelskih civila, uglavnom žena i djece, koje je Hamas odveo u Gazu nakon napada na jug Izraela početkom listopada. Izrael bi u zamjenu za njih trebao pustiti žene i maloljetnike, njih 300, iz izraelskih zatvora. Spominjao se i petodnevni prekid vatre, a za to vrijeme u Gazu bi bili propušteni kamioni s humanitarnom pomoći i obavljena razmjena.

S izraelske strane dosad nije bilo previše informacija o pregovorima koji se od početka rata vode u Kataru. Međutim, nekoliko tamošnjih medija izvijestilo je o mogućnosti da do dogovora dođe u "idućim satima".

"Postižemo napredak u pregovorima. Nadam se da ćemo uskoro imati dobre vijesti", izjavio je Netanyahu.

Izraelski premijer tjednima je pod snažnim pritiskom obitelji talaca koje traže prekid vatre u zamjenu za puštanje talaca. Od više visokih dužnosnika čulo se da je dogovor na pomolu. Među ostalim, katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman, u čijoj se zemlji nalaze Hanija i još nekoliko vođa Hamasa, rekao je da su točke prijepora "minimalne" i uglavnom se odnose na tehničke detalje.

Očekivanje dobrih vijesti

Osim Hanije, u Kataru se nalazi i Izat el Rešik koji je potvrdio da je dogovor blizu. Međutim, mnogi promatrači upozorili su da takvo javno iznošenje detalja može ugroziti primirje. Neki kažu kako nije sigurno da će militantne i terorističke skupine u Gazi prihvatiti rezultate pregovora ishođene u inozemstvu.

"Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori. Osjetljivi pregovori poput ovih mogu se raspasti u posljednji trenutak", upozorio je i Jon Finer, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a, za američki NBC.

Puštanje oko 300 palestinskih zatvorenika bilo bi velik uspjeh za Hamas te osobna pobjeda za Džahju Sinvara, Hamasovog vođu u Gazi, koji je nakon 22 godine u zatvoru pušten u razmjeni 2011., istaknuo je britanski The Guardian. I Hanija i el Rešik na taj su se način dokopali slobode. No u rukama Hamasa je, vjeruje se, 236 talaca.

Dok se čekaju "dobre vijesti", nastavio se izraelski napad na Gazu i operacija "čišćenja" dijelova Gaze od Hamasa. Prema posljednjim informacijama od Hamasove vlade u Gazi, od početka rata ubijeno je 13.300 Palestinaca, među kojima najmanje 5600 djece. Sjeverni dio Gaze dobrim je dijelom ruševina. Oko dvije trećine stanovnika je raseljeno, mnogi se pokušavaju domoći juga teritorija, a uvjete pogoršava vrijeme - danonoćne kiše i hladnoća.

‘Mi smo groblje, a ne bolnica‘

Hamasovi dužnosnici objavili su jučer da je najmanje 20 Palestinaca ubijeno u izraelskom bombardiranju izbjegličkog kampa Nuseirat oko ponoći. Riječ je o mjestu koje se nalazi u središnjem dijelu Gaze i u koje masovno dolaze izbjeglice sa sjevera pojasa Gaze na putu dalje za jug.

image

Pregovori oko oslobađanja talaca još traju

Ahmad Gharabli/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da radi na evakuaciji triju bolnica na sjeveru Gaze - al-Šife, al-Ahli i bolnice Indonezija koja je prvi put došla u središte medijskog izvještavanja. To je, tvrde s terena, posljednja bolnica koja funkcionira na sjeveru teritorija, a prema tvrdnjama iz Gaze, u ponedjeljak se našla na udaru. Tad je navodno 12 ljudi poginulo u raketiranju drugog kata. Šef sestrinskog odjela, Isam Naghan, rekao je za Al Jazeeru da su pod izraelskom opsadom te da je u bolnici najmanje 60 leševa koja treba pokopati.

"Mi smo groblje, a ne bolnica", poručio je tražeći hitnu evakuaciju. Izrael je u ponedjeljak na optužbe odgovorio da je pucao na militante koji su otvorili vatru na IDF. Iz bolnice su negirali da se tamo nalaze militanti.

Iz al-Šife, najveće bolnice u Gazi, u ponedjeljak je evakuirano 28 nedonoščadi u egipatske bolnice. Samo šest majki smjelo je napustiti Gazu sa svojom novorođenčadi. UN-ova agencija prije je objavila da je pet prerano rođenih beba umrlo jer nije bilo pogona za inkubatore.

IDF: ‘Hamas zloupotrebljava i bolnicu Indonezija‘

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari novinarima je, kao dokaz da i bolnicu Indonezija zloupotrebljava Hamas za svoje sklonište, pokazao satelitske slike iz 2010. kad se bolnica gradila i 2020. kad je dovršena. Hagari je pokazivao dijelove fotografija koji, prema njegovim riječima, dokazuju da je ispod bolnice Hamasova podzemna infrastruktura. Iako je Netanyahu izašao s izjavom o skorim dobrim vijestima, jasno je da u izraelskoj desničarskoj koalicijskoj vladi nema sloge.

The Guardian piše o dojmu da je proteklih dana porasla podrška dogovoru u vrhu izraelske vojske s obzirom na to da jača stav kako bi puštanje talaca trebao biti jedan od glavnih ciljeva ofenzive. Izraelski su mediji proteklih dana javljali o podjelama među ministrima.

Neki su držali da treba prihvatiti katarski plan dok se ne pogorša izraelska međunarodna pozicija zbog povećanja broja žrtava u Gazi. Osim toga, Izrael je izgubio vlastitih 66 vojnika. Drugi se ne slažu jer smatraju da bi Izrael trebao izdržati do povoljnijeg trenutka. Prihvatiti ponudu postavilo bi nepovoljan presedan za budućnost i oslobađanje preostalih talaca.

Obitelji talaca sukobile su se s ultradesnim političarima u trenutačnoj izraelskoj vladi koji žele smrtnu kaznu za Hamasove teroriste zarobljene na jugu Izraela početkom listopada. Obitelji smatraju da bi to moglo ugroziti živote Izraelaca u Hamasovu zarobljeništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:07