FINANCIRANJE RATA

Iako tvrdi da novca nema, Amerika Ukrajini i dalje šalje vojnu pomoć. Kako je to moguće?

Pitanje američkog financiranja ukrajinske obrane vrlo je složeno...

Američki raketni sustav HIMARS, za kojeg streljivo i dalje stiže Ukrajini iz SAD-a

 U.s. Army/Zuma Press/Profimedia/U.s. Army/zuma Press/profimedia

Bijela kuća aktivno pritišće Kongres Sjedinjenih Američkih Država da izglasa zakone koji su zapeli u proceduri kako bi se Ukrajini mogla poslati nova pošiljka pomoći. Novca je, kaže Bijela kuća, ponestalo. Međutim, predsjednik SAD-a Joe Biden promovirao je u utorak novi paket vojne pomoći za Ukrajinu koji vrijedi 200 milijuna dolara. Ako je novca ponestalo, odakle mu tih 200 milijuna? The Associated Press navodi da ta Bidenova izjava ilustrira koliko je financiranje ukrajinske obrane od Rusije složeno.

Ravnateljica Ureda za upravljanje i budžet Bijele kuće Shalanda Young 4. je studenog Kongresu poslala pismo u kojemu je nedvosmisleno rekla: "Nemamo novca za rat u Ukrajini. Ovo nije problem koji će se rješavati iduće godine. Sad je vrijeme da demokratskoj Ukrajini pomognemo da se obrani od ruske agresije."

Amerika je nakon toga najavila da će Kijevu poslati tri paketa pomoći koji vrijede 475 milijuna dolara. Kako je to moguće?

SAD Ukrajinu financira iz dva izvora - Predsjedničke ovlasti za povlačenje sredstava (eng. Presidential Drawdown Authority; PDA) i Inicijative za slanje sigurnosne pomoći Ukrajini (eng. Ukraine Security Assistance Initiative; USAI). Amerika u sklopu programa PDA Ukrajini šalje oružje koje već ima. Program USAI služi za financiranje dugoročnih vojnih ugovora. Novac odvojen za USAI već je potrošen, a čini se i da je novac odvojen za PDA također potrošen.

‘Darovna kartica‘

Međutim, onda je Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država reklo da je precijenilo oružje koje je poslalo Ukrajini za 6,2 milijardi dolara. No i taj se iznos smanjuje, a Ukrajina na svojoj "darovnoj kartici" trenutno ima oko 4,4 milijarde dolara. Paketi pomoći koji se financiraju iz programa PDA najavljivali su se svakih par tjedan. Međutim, kako se novac koji Amerika ima na raspolaganju smanjuje, ti su paketi također bili manji. Ukrajina sada dobiva pakete vrijedne oko 200 milijuna dolara, a ranije je dobivala one vrijedne između 400 i 500 milijuna dolara.

image

Zelenski je ovog tjedna tijekom boravka u Washingtonu rekao da njegove trupe napreduju, a Bijela je kuća ustvrdila da obavještajni podaci sugeriraju da su Ukrajinski vojnici ruskima kod Avdiivke nanijeli veliku štetu

Mandel NGAN/AFP

Ministarstvo obrane SAD-a imalo bi, barem u teoriji, dovoljno opreme da Ukrajini mjesecima šalje te manje pakete. Međutim, iako Ukrajina na svojoj "darovnoj kartici" ima dovoljno novca, moguće je da Ministarstvo obrane SAD-a nema dovoljno oružja koje joj može poslati.

Sredstva koja je Kongres odvojio za nadomješćivanje oružja koje Amerika šalje Ukrajini spala su na milijardu dolara. Američka se vojska sada brine da neće imati dovoljno novca da kupi oružje koje je potrebno da bi branila SAD. Glasnogovornik Ministarstva obrane SAD-a general bojnik Pat Ryder rekao je u četvrtak da SAD Ukrajini može poslati 4,4 milijarde dolara vrijedno oružje, ali da bi se mogao naći u problemima jer za obnovu zaliha ima samo milijardu dolara. "Moramo donositi odluke o našoj spremnosti", dodao je Ryder.

Ukrajina želi napredovati

Otkad je Rusija krajem veljače 2022. godine napala Ukrajinu, SAD je Ukrajini poslao 111 milijardi dolara vojne, humanitarne i druge pomoći. Međutim, najnoviji paket pomoći nikako da dobije odobrenje. Naime, neki zastupnici u Kongresu SAD-a smatraju da bi se barem dio novca koji se šalje Ukrajini trebao potrošiti na potrebe Amerikanaca. Uz to, Demokratska i Republikanska stranka vode bitku o južne granice SAD-a. Predsjednik SAD-a Joe Biden od Kongresa traži da odobri novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i druge sigurnosne potrebe koji vrijedi 110 milijardi dolara. Nekima kongresnicima smeta što će se na Ukrajinu potrošiti 61,4 milijardi dolara, a na južnu granicu SAD-a samo 14 milijardi. Trenutno nije izgledno da će Biden i Kongres postići kompromis.

Kako bi Ministarstvo obrane SAD-a i Bijela kuća odobrovolji Kongres, izradili su grafikone i tablice u kojima piše kako će pojedini okruzi i savezne države profitirati od spomenutog paketa pomoći vrijednog 111 milijardi dolara.

Iako su bojišta u Ukrajini manje-više utihnula nakon što ih je obavila zimska hladnoća, a rat između Ukrajinaca i Rusa poprimio obrise pozicijskog, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da želi da njegova vojska nastavi napredovati. Ukrajinci ne žele Rusima omogućiti da tijekom zime dodatno utvrde svoje već prilično snažne obrambene linije. Zelenski je ovog tjedna tijekom boravka u Washingtonu rekao da njegove trupe napreduju, a Bijela je kuća ustvrdila da obavještajni podaci sugeriraju da su Ukrajinski vojnici ruskima kod Avdiivke nanijeli veliku štetu. Spominje se da su tamo Rusi izgubili 13 tisuća vojnika i preko 220 vozila.

Istovremeno, ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da njegove trupe ostvaruju velike dobitke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:24