SUDBINA NEPOZNATA

HOĆE LI MISTERIJ NAKON 55 GODINA BITI RASVIJETLJEN? Trojica zatvorenika pobjegla su u noći iz Alcatraza i nestala. Sada se pojavilo pismo

 
 REUTERS

Hoće li jedno pismo konačno razriješiti misterij star 55 godina? Naime, u lipnju 1962. godine trojica muškaraca pobjegla su iz jednog od najčuvanijih i najsigurnijih zatvora u to vrijeme - Alcatraza.

Braća John i Clarence Anglin i Frank Morris pobjegli su usred noći i nikada nisu pronađeni. Teorija o njihovoj sudbini bilo je više nego dokaza koji su pronađeni.

Taj bijeg iz zatvora, koji je ekraniziran s Clintom Eastwoodom u naslovnoj ulozi u filmu "Bijeg iz Alcatraza", smatra se jednim od najodvažnijih ovakvih podviga u povijesti.

U Alcatraz su stizali samo najgori kriminalci. Oduvijek se smatrao kao zatvor iz kojeg nitko nije uspio pobjeći, a oni koji su preskočili zidine nisu preživjeli more. U povijesti će ostati zapamćen kao kameni otok usred zaljeva San Francisca, okružen hladnim, surovim vodama Pacifika, s kojeg nitko nije uspješno pobjegao. Barem se tako dosad mislilo.

Naime, TV postaja KPIX 5, sa sjedištem u San Franciscu, tvrdi da je ekskluzivno došla u posjed pisma koje bi moglo rasvijetliti sudbinu trojca.

- Moje ime je John Anglin. Pobjegao sam iz Alcatraza 1962. godine sa svojim bratom Clarenceom i Frankom Morrisom. Imam 83 godine i u lošem sam stanju. Bolujem od raka. Istina je, uspjeli smo pobjeći one noći, ali jedva, stoji u pismu.

FBI je prokomentirao kako je ovo pismo, najsvježiji dokaz o bijegu iz zatvora, prisililo agenciju da ponovno otvori ovaj zagonetni slučaj. Pismo je poslano policiji San Francisca 2013. godine.

Prema navodima iz pisma, Frank Morris umro je 2008, a Johnov brat tri godine kasnije.

Pravosudna policija, jedina koja u ovom trenutku istražuje slučaj, izvijestila je da je FBI analizirao otiske prstiju na pismu i napravio DNK analizu kao i rukopis, no rezultati su bili nedorečeni.

Autor pisma naveo je da je mnogo godina nakon bijega živio u Seattleu. Također je spomenuo da je živio u Sjevernoj Dakoti osam godina, a u trenutku dok je pisao pismo živio je u južnoj Kaliforniji.

- Nema razloga da vjerujemo kako je itko od bjegunaca promijenio životni stil i postao građanin koji poštuje zakon nakon bijega, stoji u priopćenju američke pravosudne policije.

U službenom priopćenju koje je dao FBI nakon njihova bijega ističe se da su se trojica zatvorenika utopila kada su napustili Alcatraz te da je njihova tijela progutao Tihi ocean.

Pismo koje spominje televizija u San Franciscu nije jedini dokaz koji se proteklih godina pojavio u javnosti, a koji bi mogao upućivati da su bjegunci ipak preživjeli. Tako je u posebnoj emisiji History Channela 2015. godine objavljena fotografija za koju se tvrdilo da bi mogla prikazivati braću Anglin u Brazilu, snimljene 13 godina nakon njihova velikog bijega.

Da je živ, Frank Morris danas bi imao 90 godina, John i Clarence Anglin imali bi 86, odnosno 87 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:18