OLUJA SVIH OLUJA

Harryju i Meghan izdana hitna naredba za evakuaciju!

Montecito i okolno mu područje napustit će oko 10 tisuća osoba. Trenutno se ne zna kada će se evakuirani moći vratiti

Harry u trenutku evakuacije iz svoje rezidencije u Montecitu, komunalne službe u obalnom gradu

 /Profimedia/ Afp

Žiteljima kalifornijskog mjesta Montecita u okrugu Santa Barbara u ponedjeljak je naređeno da napuste svoje domove zbog poplava koje tijekom posljednjih nekoliko tjedana more Kaliforniju te koje su do sada odnijele najmanje 14 života, javlja Forbes.

Među onima kojima je naređeno da napuste svoje domove nalaze se i brojni poznati i slavni poput televizijske legende Oprah Winfrey i njezina dugogodišnjeg partnera Stedmana Grahama, friško vjenčane pjevačice Ariane Grande i njezina supruga Daltona Gomeza, frontmena grupe Maroon 5 Adama Levinea i njegove supruge manekenke Behati Prinsloo, televizijske voditeljice Ellen DeGeneres i njezine supruge glumice Portije de Rossi te princa Harry i vojvotkinje Meghan.

image

Zatvorena cesta u Montecitu

Apu GOMES/AFP
image
Apu GOMES/AFP

Naredba za evakuaciju izdana je u ponedjeljak u 16:45 sati prema lokalnom vremenu, a domove moraju napustiti građani Montecita, zajednica koje se nalaze u brdima južnog dijela okruga Santa Barbara te sjeverozapadnog dijela Los Angelesa. Kiše koje padaju u Kaliforniji povećavaju rizik od blatnih bujica.

image

Nevrijeme u mjestu Carpinteriji koje je od Montecita udaljeno 10-tak kilometara

Apu GOMES/AFP
image
Apu GOMES/AFP
image
Apu GOMES/AFP
image
Apu GOMES/AFP
image
Apu GOMES/AFP

DeGeneres je na Twitteru objavila videozapis na kojem se može vidjeti koliko je situacija u i oko Montecita opasna. "Potok pored našeg doma nikad se ne izljeva, nikad. Digao se blizu tri metra. Moramo biti ljubazniji prema Majci prirodi jer onda trenutno nije zadovoljna s nama", rekla je TV voditeljica te dodala da su lokalne vlasti rekle da ipak može ostati u svome domu jer se nalazi na većoj nadmorskoj visini.

Prema Državnom hidrometeorološkog zavoda Sjedinjenih Američkih Država, poplave opasne po život mogle bi zadesiti potoke i rijeke, urbane ambijente, autoceste, ulice i podvožnjake.

DHMZ SAD-a izvijestio je da je diljem Kalifornije tijekom proteklih nekoliko tjedana palo 400 do 600 posto više kiše nego što je to inače slučaj. Više od 220 tisuća žitelja Kalifornije trenuno nema struje. Vremenska prognoza za utorak kaže da će kiše koje će padati u Kaliforniji biti "obilne i prekomjerne", a najavljuju se da će brzina vjetra koji će tamo puhati doseći i 64 kilometra na sat. Daily Mail piše da je u Montecito u ponedjeljak palo 35 centimetara kiše te da će u utorak pasti dodatnih 17 centimetara.

image

Prizori iz Montecita snimljeni u ponedjeljak

BACKGRID/Backgrid USA/Profimedia
image

Prizori iz Montecita snimljeni u ponedjeljak

NRP/MEGA/The Mega Agency/Profimedia
image

Žitelji Montecita pripremaju se za poplave i bujice

NRP/MEGA/The Mega Agency/Profimedia
image

Poplave u Kaliforniji

NRP/MEGA/The Mega Agency/Profimedia

Inženjerka i političarka Jamie McLeod-Skinner (60) također se našla na popisu žitelja Montecita koji moraju napustiti svoje domove, međutim ona je rekla da ga trenutno ne može napustiti jer je okružen blatnom bujicom i nabujalom rijekom. McLeod-Skinner rekla je da se osjeća sretnom jer živi na većoj nadmorskoj visini te zato što još uvijek ima struje.

Procjenjuje se da će Montecito i okolno mu područje napustiti oko 10 tisuća osoba. Forbes piše da se trenutno ne zna kada će se evakuirani moći vratiti.

CNN javlja da su upozorenja zbog nevremena koje je zadesilo Kaliforniju zahvatile otprilike 90 posto žitelja te savezne države, odnosno otprilike 10 posto ukupne populacije SAD-a.

Dvadeset tri žitelja Montecita poginula su prije pet godina u blatnoj bujici koja je pogodila to mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:26