STVARNA PONUDA ILI?

HAMASOVI UVJETI IZRAELU ZA PRIMIRJE Oslobodite zatvorenike, otvorite granice i povucite tenkove!

CORRECTING BYLINE Palestinians stand next to the house of senior Hamas official Mahmud al-Zahar after it was destroyed by an overnight Israeli air strike, on July 16, 2014, in Gaza City. New Israeli air and tank strikes in Gaza early today killed several people, medics said, bringing the death toll from Israel's operation in the besieged Palestinian territory to 204. AFP PHOTO / MAHMUD HAMS
 MAHMUD HAMS/AFP

ZAGREB - Palestinski pokret Hamas, koji je dan ranije odbio egipatski plan o prekidu vatre u sukobu s dosad 208 žrtava, ponudio je desetogodišnje primirje ispuni li Izrael uvjete, prenose izraelski mediji izvore u srijedu kada u Kairu očekuje službene razgovore s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Nema službene potvrde Hamasove ponude i ponude Islamskog džihada, prenose mediji koji su vijest prenijeli s dosta skepticizma vjerujući da je više riječ o probnom balonu nego o stvarnoj ponudi.

Hamas, palestinski pokret koji vlada Pojasom Gaze, traži za desetogodišnje primirje da Izrael oslobodi palestinske zatvorenike koji su bili 2011. razmijenjeni za izraelskog vojnika Gilada Shalita, a uhićeni su ponovno nakon ubojstva trojice izraleskih mladića 12. lipnja, prenosi izraelski Channel 2.

Drugi uvjet palestinskog pokreta je otvaranje svih graničnih prijelaza u Pojasu Gaze te da prijelaz Rafah prema Egiptu nadziru snage Ujedinjenih naroda, prenosi portal The Times of Israel.

Ostali su uvjeti povlačenje izraelskih tenkova iz područja u koja su ušli u sklopu sadašnje ofenzive Zaštitni rub, zatim potpuno ukidanje blokade Gaze, otvaranje međunarodne luke u Pojasu Gaze, proširenje ribolovnih područja 10 kilometara od obale za Palestince i preusmjeravanje zračnih koridora izraelskih zrakoplova kako ne bi prelijetali preko palestinske obalne enklave.

Uvjeti su i izraelsko neuplitanje u rad palestinske vlade nacionalnog jedinstva te ponovna izgradnja i obnova industrijske zone uz granicu.

Navodna palestinska ponuda pojavila se dan pošto je Izrael prihvatio egipatski plan o prekidu vatre. U srijedu je Izrael pojačao napade na domove čelnika Hamasa pošto je Hamas odbacio primirje i umjesto toga ispalio nove desetke raketa na izraelsko tlo.

Pozivajući se na glasnogovornika ministarstva zdravstva Ašrafa al-Kedru, njemačka agencija dpa prenosi da je ukupan broj mrtvih u Pojasu Gaze narastao na 208, a ranjenih je 1.550 u devet dana izraelske ofenzive.

Najkrvaviji palestinsko-izraelski sukob od izraelske osmodnevne ofenzive 2012., počeo je prošli tjedan zbog otmice i ubojstva trojice izraelskih mladića na Zapadnoj obali te osvetničkog napada židovskih ekstremista na palestinskog tinejdžera kojega su živog spalili u istočnom Jeruzalemu.

Agencija AFP prenosi pak da visoki dužnosnik Hamasa treba u srijedu u Kairu razgovarati s egipatskim mirovnim posrednikom o prekidu neprijateljstva, a očekuje se dolazak palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u Kairo na razgovore o primirju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 19:46