OLUJA ELIAS

Grčka opet na udaru podivljalog vremena, u jednom danu pale nevjerojatne količine kiše: ‘Očekujte još oborina!‘

Grčki su vatrogasci rekli da su tijekom utorka i srijede evakuirali više od 3000 osoba

Selo Keramidi u središnjoj Grčkoj

 Angelos TZORTZINIS/AFP

Oluja Elias prosula je na Grčku u srijedu onoliko kiše koliko inače u toj zemlji padne u nekoliko mjeseci te prouzročila poplave koje su dovele do zakrčenja cesta i zatvaranja škola, piše CNN.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis naredio je hitnim službama i vojsci da pomognu uspostaviti obranu od poplava u regiji Tesaliji na sjeveru zemlje te drugim najteže pogođenim regijama. Grčki su vatrogasci rekli da su tijekom utorka i srijede evakuirali više od 3000 osoba.

Europska baza podataka o ekstremnim vremenskim pojavama (ESWD) objavila je u srijedu navečer da u Grčkoj tijekom posljednja 24 palo onoliko kiše koliko inače padne u nekoliko mjeseci te da će pasti još. Očekuje se da će obilne kiše u Grčkoj pasti i u četvrtak. Grčki meteorolozi kažu da bi osim kiše mogla pasti i tuča te da se očekuje i grmljavina.

image

Selo Vlohos u središnjoj Grčkoj

Angelos TZORTZINIS/AFP

Oluja Elias poharala je uglavnom središnju Grčku, dio zemlje koji se još uvijek nije do kraja oporavio od razaranja koju je izazvala oluja Daniel, koja ju je zadesila početkom rujna. Daniel je uništio dio ključne infrastrukture u regiji, sela je pretvorio u jezera te u smrt odveo najmanje 17 osoba.

Luci Volos u Tesaliji obje su oluje nanijele veliku štetu. Za vrijeme Daniela, u Volosu je palo 10 puta više kiše nego što to u tom gradu inače padne u rujnu. Elias je izazvao poplavljivanje cesta kod luke, a grčka je policija zabranila prometovanje u gradu. Prema ESWD-u i Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), u Volosu je u srijedu tijekom perioda od 14 sati palo 298 milimetara kiše - osam puta više nego što u tom gradu padne u cijelom rujnu.

Obilne su kiše pale i u drugim grčkim gradovima. U Limniju je u sedam sati palo 216 mm, a u Istiaiji u 140 mm u 3,5 sata. Grčka javna televizijska postaja ERT objavila je da su sela na otoku Eviji poplavljena te da su se tamošnje ceste urušile.

image

Selo Vlohos u središnjoj Grčkoj

Angelos TZORTZINIS/AFP

Grčka je jedna od najmanje 10 zemalja i teritorija koje su ovog mjeseca zadesile velike poplave. Znanstvenici upozoravaju da će klimatska kriza takve ekstremne vremenske prilike učiniti učestalijima te da svjetske vlade na to moraju pripremiti.

Grčki ministar zaštite okoliša i energetike Theodoros Skylakakis rekao je 12. rujna da poplave koje je prouzročila oluja Daniela na sebi imaju "otiske prstiju klimatskih promjena". "Ovo je ljeto bilo najtoplije u našoj povijesti. More je bilo jako toplo, što je izazvalo ovaj unikatni meteorološki događaj", rekao je Skylakakis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:14