CARMEN YULIN CRUZ

GRADONAČELNICA SAN JUANA OPTUŽILA TRUMPA DA JE NEMAROM UBIO 2.975 PORTORIKANACA 'Predsjednika može biti sram'

Carmen Yulin Cruz
 Carlos Barria / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump "ubio je" Portorikance svojim nemarom u vrijeme uragana Marije prije jedanaest mjeseci na tom američkom teritoriju na Karibima, optužila ga je u srijedu gradonačelnica prijestolnice San Juana.

"Predsjednika Trumpa može biti sram jer nijednom, pa ni jučer, nije rekao da mu je žao zbog događaja u Portoriku", rekla je Carmen Yulin Cruz reagirajući na mreži CNN-u na objavu izvješća o broju žrtava uragana Marije u utorak.

Po najnovijim službenim podatcima, u šest mjeseci nakon katastrofe na otoku Portoriku smrtno je stradalo 2.975 ljudi. Ranije se govorilo o 64 mrtva, što je bilo povod za oštre polemike u posljednjih godinu dana.

Mnogi bolesni stanovnici nisu nakon uragana mjesecima mogli doći do liječnika i ljekarna. Respiratori zbog prekida struje nisu radili.

Savezna vlada - Portoriko je američki teritorij a njegovi stanovnici građani Sjedinjenih Država - bila je na meti kritike zbog spore reakcije.

Mjesec dana nakon prolaska Marije, kada je službeno bilo tek šesnaest mrtvih, predsjednik Trump je izjavio da se ta katastrofa nikako ne može uspoređivati s uraganom Katrinom koji je 2005. poharao Louisianu i usmrtio 1.800 ljudi.

"Predsjednik je ponosan na sav posao koji je savezna obitelj obavila pomažući svojim sugrađanima u Portoriku", komentirala je u utorak Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće.

"Čime se to može ponositi?", upitala je Caren Yulin Cruz. "S 2.975 mrtvih? Time se ponosi?"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:36