BROJNE OPTUŽBE

Georgija optužila Trumpa za pokušaj rušenja poraza na izborima 2020.

Tužitelji su istaknuli 11 točki optužnice protiv Trumpa i njegovih suradnika, uključujući krivotvorenje i reketarenje

Donald Trump

 Timothy A. Clary/Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak se suočio s četvrtom u nizu kaznenih optužbi nakon što je porota u saveznoj državi Georgiji podigla optužnicu protiv njega zbog pokušaja da sruši ishod izbora 2020., na kojima ga je porazio demokrat Joe Biden.

Optužbe, koje je predstavila okružna tužiteljica Fani Willis, najnovije su pravne poteškoće za Trumpa, favorita u utrci za nominaciju republikanaca na predsjedničkim izborima 2024.

Tužitelji su istaknuli 11 točki optužnice protiv Trumpa i njegovih suradnika, uključujući krivotvorenje i reketarenje, koje se inače koriste protiv pripadnika skupina organiziranog kriminala.

Optužili su 18 drugih osoba, uključujući Marka Meadowsa, bivšeg Trumpovog šefa osoblja u Bijeloj kući, te odvjetnike Rudyja Giulianija i Johna Eastmana.

Slučaj se temelji na Trumpovom telefonskom pozivu 2. siječnja 2021. upućenom najvišem izbornom dužnosniku Georgije Bradu Raffenspergeru, kojim ga potiče da "pronađe" dovoljno glasova da obori njegov tijesni poraz u saveznoj državi, što je Raffensperger odbio činiti.

Četiri dana kasnije, 6. siječnja 2021., i dva tjedna prije nego što je Trump trebao napustiti Bijelu kuću, njegovi su pristaše upali u američki Kapitol u sklopu neuspješnog pokušaja da spriječe kongresnike u potvrđivanju Bidenove pobjede.

Trump se već izjasnio da nije kriv u trima kaznenim postupcima.

Suočava se sa suđenjem u New Yorku koje će početi 25. ožujka iduće godine, a tiče se plaćanja novca za ušutkavanje pornoglumice, te sa suđenjem u Floridi koje će početi 20. svibnja, a tiče se nezakonitog čuvanja povjerljivih dokumenata.

Trećom optužnicom, podignutom protiv njega u Washingtonu, tereti ga se za nezakoniti pokušaj da ospori poraza na izborima 2020., a datum suđenja još uvijek nije utvrđen.

Georgija, nekad pretežito republikanska savezna država, postala je jedna od nekoliko neizvjesnih država koje odlučuju o ishodu predsjedničkih izbora.

Trump ustraje u lažnim tvrdnjama da je pobijedio na izborima u studenom 2020. iako desetak sudskih postupaka i državnih istraga nisu pronašli nikakve dokaze u korist tih navoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:12