VISOKI TROŠKOVI

Funko Pop! baca igračke u vrijednosti od 30 milijuna dolara: ‘Otpustit ćemo zaposlenike zbog uštede‘

Proizvodi koji se nalaze u skladištima tvrtke vrijede manje od troškova njihova skladištenja pa se trenutno razmatra bacanje istih

Lutke Funko Pop

 SISKA GREMMELPREZ/BELGA MAG/Belga via AFP

Proizvođač popularnih igračaka Funko Pop! prisiljena je zbog poslovnih gubitaka baciti zalihe koje nisu uspjelu prodati, a njihova vrijednost prelazi 30 milijuna dolara.

U prošlotjednom razgovoru s investitorima, izvršni direktor tvrtke Brian Mariotti rekao je da je Funko svoj distribucijski centar u Arizoni već napunio lutkama i da je bio prisiljen iznajmiti dodatne spremnike. Zbog toga su troškovi veći od zarade.

Budući da je prošle godine firma morala iznajmiti dodatna skladišta kako bi u njima mogla držati sve neprodane lutke, sada namjerava eliminirati dio inventara kako bi smanjila troškove upravljanja zalihama.

- Očekuje se da ćemo u prvoj polovici 2023. otpisati između 30 i 36 milijuna dolara - rekli su u srijedu iz firme.

Proizvodi koji pohranjuju sada vrijede manje od troškova skladištenja, tako da je trenutna opcija baciti ih.

Rukovoditelji tvrtke također su najavili da će zbog štednje broj zaposlenika smanjiti za 10 posto.

Nagli pad vrijednosti dionica

Funko je profitirao tijekom pandemije. Tvrtka je 2021. godine zabilježila milijardu dolara neto profita od prodaje, što je u odnosu na 2020. godinu bilo povećanje od 58 posto. Međutim, ta se zarada istopila kada se globalno gospodarstvo ponovno otvorilo.

Tvrtka je izvijestila o ukupnom gubitku od 47 milijuna dolara u četvrtom tromjesečju 2022. To je pad od dobiti od 17 milijuna dolara u istom razdoblju prethodne godine.

- Bilo je jasno na našem posljednjem razgovoru o zaradi da je došlo do prekretnice u našem poslovanju. Kombinacija makro čimbenika i problema specifičnih za Funko poremetila je naše financijske i operativne rezultate do neprihvatljivog stupnja - rekao je Mariotti.

Dionice Funka pale su za 9,4% od početka 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:47