RASTE NAPETOST

EU prozvala Vučića, neki zastupnici iznijeli ozbiljne optužbe: ‘Kako nakon ovoga uopće nastaviti suradnju?!‘

Vučić je u nekoliko navrata rekao da on ‘ima dokaze‘ da je bilo uplitanja nekih zapadnih sila u izbore u Srbiji

Aleksandar Vučić

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Europska unija je odbacila optužbe od vlasti u Srbiji o tobožnjem umiješanosti zapada u izborni proces, kao i one da zapad stoji iza prosvjeda koji imaju za cilj smjenu vlasti. Takve su optužne u EU nazvane „ruskim narativom“ te su pozvali Srbiju da se prestane služiti takvom ruskom propagandom i umjesto toga se bori protiv kampanja širenja dezinformacija koje imaju za cilj zaustaviti put Srbije prema EU. Rekao je to u ponedjeljak i Peter Stano, glasnogovornik Europske unije za vanjska pitanja i sigurnost.

- Odbacujemo takve optužbe koje su potpuno neosnovane, lažne i poticane su od strane ruske propagande s ciljem otežavanja napretka Srbije prema EU, rekao je ovaj glasnogovornik.

EU je pozvala Srbiju da hitno poduzme mjere protiv širenja ruske anti-EU propagande u Srbiji putem brojnih medija.

- Srbija mora poduzeti hitne korake kako bi se suprotstavila anti-EU narativu koju propagiraju brojni mediji i mora se suprotstaviti vanjskim informativnim kampanjama manipulacija i uplitanja, posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, rekao je Stano.

EU je posebno zabrinuta jer se Srbija sve više pretvara u poligon širenja ruske propagande, i to tako što dopušta djelovanje ruskih medija koji su pod sankcijama Europske unije.

Nedavno je premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila ruskim službama što su im dojavili da se spremaju prosvjedi oporbe. Takva izjava je kod nekih diplomata EU primljena sa zabrinutošću jer služi kao dokaz da su ruske službe aktivne u Srbiji i da Srbija, bez obzira na stalna upozorenja, i dalje ima blisku suradnju s Rusijom.

- Europska unija je bila kristalno jasna s našim partnerima: održavanje veza s Rusijom u vrijeme agresije na Ukrajinu nije u skladu s pristupom Europske unije. EU želi računati na sve kandidatske države kao na vjerodostojne partnere koji dijele iste vrijednosti, načela, sigurnost i prosperitet, rekao je glasnogovornik Europske unije.

Što se tiče izbora, EU je pozvala na mir i dijalog te na rješavanje svih pitanja neregularnosti u izbornom procesu. EU je poručila da podržava pravo na mirne prosvjede te da je nasilje neprihvatljivo.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u nekoliko navrata rekao da on „ima dokaze“ da je bilo uplitanja nekih zapadnih sila u izbore u Srbiji.

Strani promatrači ovih izbora iznijeli su brojne primjedbe na regularnost, ali EU se nije jasno izjasnila o njima. Samo je pozvala da se navodi o neregularnostima prikladno istraže te da se primjedbe na izbore uzmu u obzir. No neki zastupnici Europskog parlamenta su iznijeli ozbiljne optužbe na račun izbora i doveli u pitanje mogućnost nastavka suradnje Europske unije s Vučićem.

Ipak, EU i dalje računa na suradnju sa Srbijom, pogotovo oko pune implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. I u ponedjeljak je EU ponovila poziv i Beogradu i Prištini da, bez odlaganja i u potpunosti, ispune svoje obveze iz dijaloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:06