PIŠE AUGUSTIN PALOKAJ

EU lideri upozoravaju na opasnost od ukidanja viza Rusima: ‘To bi Putina ojačalo, a ne oslabilo‘

Dodatna izolacija ruskih građana donijela bi možda više štete nego koristi za EU

Turisti u Helsinkiju, Finska

 

 Alessandro Rampazzo/Afp

Unutar Europske unije nema jedinstva o tome treba li uvesti zabranu izdavanja viza za sve građane Rusije. Iako se ta ideja sve više spominje, a neke države članice EU traže takvu zabranu kako bi se građanima Rusije poslala poruka da agresija na Ukrajinu nije nešto što se njih ne tiče, većina u EU i dalje je protiv toga.

Baltičke zemlje, ali i Finska već su najavile da bi mogle prestati izdavati vize za ruske turiste. A ti turisti uglavnom te zemlje koriste kao tranzitne za putovanje u druge zemlje s obzirom na ukidanje izravnih letova iz ruskih gradova u EU. Međutim, mnoge zemlje EU, od Njemačke do Grčke i Cipra, smatraju da bi takva zabrana izdavanja viza za Ruse bila kontraproduktivna, a neke ne žele podržati tu mjeru jer bi to utjecalo i na njihov turizam.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je EU da uvede ograničenja za putovanje ruskih građana, smatrajući da bi to trebala biti i sigurnosna mjera. U svom obraćanju na Bledskom forumu putem videoveze rekao je da je rat u Ukrajini "ruski rat", a ne samo Putinov jer su građani Rusije izabrali tu vlast i premalo se njih protivi Putinu. Ipak, Zelenski je pozvao EU da pomogne onim hrabrim Rusima koji se protive Putinu i njegovu režimu, uključujući i davanje azila i druge vrste zaštite. No, smatra da bi ruski građani trebali dobiti poruku da podržavanje režima ima cijenu i za njih.

Iako u EU ne postoji jedinstvo o zabrani izdavanja viza, osim zabrane koja postoji za osobe bliske režimu koje su pod sankcijama na crnoj listi EU, priprema se suspenzija sporazuma EU s Rusijom o viznim olakšicama.

Dakle, umjesto zabrane, EU bi ukidanjem olakšica otežala građanima Rusije dobivanje viza. One bi bile skuplje, na njih bi se dulje čekalo, a broj izdanih viza bio bi znatno manji nego dosad. To znači suspenziju sporazuma o viznim olakšicama kakav EU ima s mnogim zemljama za koje ne postoji vizna liberalizacija.

Ta je ideja i na dnevnom redu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU koji se održava u Pragu. Ministri bi na tom skupu trebali dati samo formalnu političku potporu toj ideji koja bi se poslije provela u tijelima Europske unije.

No, u Europskoj uniji neki lideri upozoravaju da bi dodatna izolacija ruskih građana donijela više štete nego koristi za EU. To bi Vladimira Putina ojačalo, a ne oslabilo.

I visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je na "selektivni pristup" tom pitanju, protiveći se ideji o općoj zabrani izdavanja viza za ruske građane.

Zemlje Schengena, i one koje su u postupku pristupa toj zoni, moraju provoditi zajedničku politiku viza Europske unije. No, neke imaju i mogućnost nacionalnih mjera pod uvjetom da to pravdaju svojim "nacionalnim interesima". Upravo se na nacionalne interese i sigurnost pozivaju baltičke zemlje i Finska kada najavljuju da će u nedostatku odluke na razini EU usvojiti svoje mjere ograničenja, pa i zabrane izdavanja viza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:44