KRVOLOČNI BOKO HARAM

DŽIHADISTI PROGLASILI KALIFAT U NIGERIJI Objaviliodluku pa masakrirali zarobljenike

 AFP

Vođa islamističke skupine Boko Haram proglasio je islamski kalifat u gradu na sjeveroistoku Nigerije kojeg je ekstremistička skupina zauzela ranije ovog mjeseca.

Abubakar Shekau, inače terorist odgovoran za otmicu više od 200 školarki prije četiri mjeseca, objavio je odluku u videosnimci koja prikazuje brutalno smaknuće grupe zatvorenika polegnutih u jarku.

Proglasio je da Gwoza, grad u pokrajini Borno, "više nema nikakve veze s Nigerijom", te uz molitvu Alahu poručio da neće napustiti grad.

- Hvala Allahu koji je pružio pobjedu našoj braći u Gwozi i učinio je dijelom Islamističkog kalifata - kazao je Shekau za vrijeme 52-minutne videosnimke.

- Nikad nećemo otići, ovdje smo da ostanemo - kazao je Shekau.

Inače, vođu Boko Harama Sjedinjene Američke Države proglasile su globalnim teroristom.

Humanitarni ured Ujedinjenih naroda potvrdio je ranije ovog mjeseca da je Gwoza u rukama pobunjenika.

Također, smatra se da Boko Haram kontrolira i druga područja u blizini spomenutog grada, te južne i sjeverne dijelove pokrajine Borno, kao i još jedan grad u susjednoj pokrajini Yobe.

Stručnjaci kažu da je napredovanje Boko Harama u posljednjim tjednima dosad neviđeno, te poručuju da je ekstremistička grupa sve bliže svom cilju stvaranja Islamističke države diljem sjeverne Nigerije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:09