OGORČENJE U AFRICI

Država zaprepaštena novim sindikatom: Koriste nevjerojatno brutalne metode kako bi dobili veće plaće

Danima kolege drže u rudniku bez vode i hrane, a na slobodu ih puštaju tek kad s firmom ispregovaraju bolje radne uvjete za svoje članove

Ilustracija

 Wojtek Radwanski/Afp

Ogorčeni rudari u Južnoafričkoj Republici sve češće svoje vlastite kolege koriste kao taoce u pokušaju da s poslodavcima dogovore bolje uvjete rada. Riječ je o sve učestalijem trendu do kojeg je, po mišljenju vodećih rudarskih kompanija, došlo zbog nedavnog sukoba dva dominantna rudarska sindikata.

- Bila sam usred smjene kada mi je prišao kolega i naredio mi da ne postavljam nikakva nepotrebna pitanja. Držali su me puna četiri dana, nisam smjela ništa jesti, a za piti su nam dali samo čaj – ispričala WSJ-u je svoje potresno iskustvo 38-godišnja radnica Mmamiya Mayane, koju su kolege iz rudnika zatočili sredinom prosinca, sve dok nisu prisilili vlasnike rudnika da priznaju novo oformljeni sindikat.

Tvrdi da je još i dobro prošla, jer je jedan kolega bio toliko pretučen da se još uvijek nalazi u bolnici na intenzivnoj njezi, dok su drugoga silovali rudarskim oruđem.

Ovaj zastrašujuć trend samo je posljednja kap u moru problema s kojima se južnoafrički rudnici suočavaju posljednjih mjeseci. Prema podacima analitičke kuće PwC, ukupan prihod 29 vodećih rudarskih kompanija u JAR-u iznosi tek 48 posto prihoda ostvarenog prethodne godine. Trend je srušio cijenu same robe, povisio troškove proizvodnje, a to se odrazilo i na ionako loše uvjete rada u rudnicima.

Prosječna plaća rudara u dotičnom Modder East rudniku, u kojem se većinski iskapa zlato, kreće se oko 10.500 južnoafričkih randa, što je ekvivalent 500 eura. Većina radnika na terenu boravi šest dana u tjednu, a rade u osmosatnim dnevnim smjenama.

Upravo zato, dominantni sindikat AMCU pod svaku cijenu želi povećati svoje članstvo (a time i prihod koji mu pristiže od članarina), zbog čega je u listopadu 2023., započeo prvi podzemni štrajk čiji je cilj bio primorati upravu rudnika da prizna njegovo djelovanje, i interes 80 posto radnika koje zastupa.

- Kolege koji nam se nisu željeli pridružiti u štrajku bili su pretučeni – rekao je WSJ-u 58-godišnji Faniso. On je nakon tri dana zatočeništva s još 175 kolega uspješno pronašao put do slobode koristeći rutu za izvanredne situacije.

I dalje strahuje od povratka na posao, ali tvrdi da nema alternative. Kompanije su, naime, tek nedavno žrtvama otmice počele nuditi psihološko savjetovanje za preživljenu traumu.

- Ovo je kazneno djelo za koje će sindikati kad-tad morati odgovarati jer, osim što riskiraju živote svojih kolega, kompromitiraju i operativnu sposobnost samog rudnika – objašnjava Victor Ngwane, jedan od organizatora sindikalnih djelatnosti u rudniku Gold One.

AMCU nije želio odgovoriti na upit redakcije WSJ-a o cijeloj situaciji, zato što njihove operacije još uvijek formalno traju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:39