SRETAN KRAJ

Doživjeli brodolom, završili na otoku usred ničega, a onda se dosjetili spasonosnog rješenja!

Poruku je u nedjelju uočio izviđački zrakoplov američke mornarice baziran u Okinawi pa je na otok ispušten paket hrane i radio
 Handout/Afp/Profimedia

Trojica ribara tjedan su dana provela na udaljenom pacifičkom atolu Pikelotu, a spašeni su nakon što su palminim lišćem ispisali riječ "upomoć" u pijesku. Američka obalna straža uočila je poruku u utorak iz zraka te poslala pomoć trojici 40-godišnjaka, prenosi The Guardian.

Da bi slučaj bio još nevjerojatniji, ispostavilo se kako je jedan od članova spasilačkog tima rođak jednog od muškaraca, dijele isto prezime i govore istim lokalnim jezikom. Trojac je nestao s ribolovne ekspedicije na Uskrs, a preživjeli su jedući kokosove orahe. Bez ispisane poruke, vjerojatno ne bi bili pronađeni.

- Ribari su ispisali "POMOĆ" koristeći palmino lišće što je bio ključno da ih pronađemo. Zbog njihove domišljatosti spasilačke ekipe su upućene izravno na njihovu lokaciju, rekla je poručnica Chelsea Garcia.

image
Handout/Afp/Profimedia

Potraga je pokrenuta nakon što je rodbina obavijestila policiju da su muškarci isplovili s atola Polowat koji se nalazi oko 185 kilometara od mjesta s kojeg su spašeni. Obalna straža pretraživala je područje od 78.000 četvornih nautičkih milja, no potragu je otežalo loše vrijeme.

Poruku je u nedjelju uočio izviđački zrakoplov američke mornarice baziran u Okinawi pa je na otok ispušten paket hrane i radio. Muškarci su javili da su dobrog zdravlja te da su jeli kokosove orahe i pili iz slatkovodnog bunara na atolu. Spašavanje je pokrenuto u utorak, a među prvima koji su izašli na obalu bio je Eugene Halishlius.

- Mogao sam vidjeti na njihovim licima da su sretni što govorim njihovim jezikom. Ovo je ludost, doznao sam kako sam u rodu s jednim od muškaraca, rekao je Halishlius.

Ribari su mu rekli kako je nemirno more preplavilo čamac i da se motor natopio vodom zbog čega su odveslali do atola. Pikelot je maleni koraljni otok od samo 31 hektara te se nalazi oko 640 kilometara jugoistočno od Guama.

Prema Stars and Stripesu, gotovo identičan slučaj dogodio se prije četiri godine kad su trojica mornara ostali bez goriva i otplutali do atola pa palminim lišćem ispisali "SOS". Poruka je uočena iz zrakoplova američkih zračnih snaga te ih je nekoliko dana kasnije preuzeo mikronezijski patrolni brod.

image
Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:48