SVE DO SIBIRA

Diljem Rusije osvanule neobične table s putokazima: ‘Ovo je druga faza priprema civilne obrane!‘

U jugozapadnom Sibiru, u gradu Novokuznjecku, radnici su postavili 3000 ploča koja upućuju na skloništa za zaštitu u slučaju raketiranja
 Yuri Kadobnov/Afp

Diljem Rusije otvaraju se skloništa koja bi stanovnicima trebala pružiti zaštitu u slučaju bombardiranja. Kako je izvijestio ruski nezavisni novinski portal Holod, postavljanje znakova na zgradama, koji ukazuju da se na tom mjestu nalazi bunker, označava drugu fazu u pripremama civilne obrane.

Očekuje se da će oko 700 znakova biti postavljeno do početka prosinca u gradu Belgorodu blizu ukrajinske granice.

"U prvoj fazi smo pregledali svako mjesto koje može obavljati ovu funkciju i dokumentirali odgovornosti za odobravanje pristupa i nadzor stanja u skloništima" rekao je gradonačelnik Belgoroda Valentin Demidov.

Stanovnici su također počeli primjećivati table koje upućuju na civilna skloništa u Rostovu na Donu, oko 150 kilometara istočno od okupiranog ukrajinskog lučkog grada Mariupolja.

Čelnik ruskog Vijeća sigurnosti u travnju je naredio potpuni popis skloništa u regijama u blizini ukrajinske granice. Ruski predsjednik Vladimir Putin prije dva tjedna osobno je sazvao prvi sastanak Vijeća sigurnosti od početka invazije, na kojem je raspravljao o pripremama civilne obrane.

Vlasti u ruskim pograničnim regijama, uključujući Belgorod, tvrde kako ukrajinski dronovi, projektili i topništvo mjesecima gađaju ruske gradove i mjesta u blizini granice.

U jugozapadnom Sibiru, u gradu Novokuznjecku, radnici su postavili 3000 ploča koja upućuju na skloništa za zaštitu u slučaju raketiranja. Procjenjuje se da se diljem Rusije nalazi oko 16 500 skloništa.

Vlasti u Moskvi prošli mjesec naručile su predložak za dizajn znakova za skloništa jer su stanovnici počeli primjećivati improvizirane znakove na stambenim zgradama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:31