JEZIVA TAKTIKA

Diljem Gaze odzvanja dječji plač, sada se otkrilo o čemu se radi: ‘Kao da im se rugaju...‘

Bombe su visjele u vrećama s pijeskom na zidovima, kako bi eksplodirale u razini glava vojnika, kaže ratni novinar Ron Ben-Yishai

Razorena Gaza

 Jack Guez/AFP

U intenzivnim urbanim borbama, koje se vode iznad i ispod zemlje, izraelske snage raspoređuju bespilotne letjelice i napredne robote, pokazujući moć jedne od najsnažnijih vojski svijeta. S druge strane, njihovi protivnici oslanjaju se na neke od najstarijih taktika ratovanja: prijevaru, iznenađenje i zasjedu. Hamasovi militanti pokušavaju uhvatiti izraelske vojnike u zamku strateškim korištenjem mina iznenađenja i lutki koje oponašaju ljude.

Posljednjih dana, Izraelske obrambene snage (IDF) otkrile su da su njezini vojnici čuli snimke plača i ljudi koji govore hebrejski dok su bili u potrazi za taocima u palestinskoj enklavi. U jednoj uličici u blizini izbjegličkog kampa Jabalia u sjevernoj Gazi izraelski vojnici našli su se namamljeni u smrtonosnu zamku.

"Hamasovi borci pokušali su koristiti lutke i dječje ruksake sa zvučnicima s kojih su puštali zvukove plača. Bili su namjerno postavljeni u blizini tunelskog okna povezanog s mrežom tunela", izjavile su izraelske obrambene snage u prošlotjednom priopćenju.

Palestinska islamistička skupina također rutinski koristi civile kao štitove i postavlja svoja sjedišta i logističke centre blizu zaštićenih lokacija poput bolnica, džamija i crkava, što Izraelu otežava spašavanja taoca i pronalaženje Hamasovih boraca.

Hamas koristi zamke s ciljem stvaranja zbrke, kaosa, ljutnje i frustracije među izraelskim vojnicima.

"Kao da im govore: ‘Vidite, vi ste moćna sila, ali mi vam se i dalje rugamo‘", kazao je za The Washington Post Kobi Michael, istraživač na Institutu za studije nacionalne sigurnosti pri Sveučilištu Tel Aviv.

Prošloga tjedna IDF je pogreškom ubio troje izraelskih taoca, nakon što su ih zabunom identificirali kao prijetnje. Sva trojica bili su bez majica i mahali bijelom zastavom, dok je pokraj njih stajao znak na kojem je pisalo "SOS" i ispod toga napisano na hebrejskom: "Upomoć! Tri taoca".

image

Palestinska djeca u Rafahu

Mohammed Abed/AFP

IDF je rekao da su vojnici prekršili ratno pravo, a visoki vojni čelnici ispričali su se naciji i obiteljima. Izraelski dužnosnici nisu objasnili zašto su vojnici ignorirali poziv za spašavanje.

Michael objašnjava kako su izraelski vojnici koji se suočavaju s borbama iz neposredne blizine visokog intenziteta vjerojatno "već umorni i uplašeni", a Hamasove operacije obmane čine ih "ranjivijima da budu uhvaćeni nespremni".

Međutim, iskusni izraelski ratni novinar Ron Ben-Yishai, koji je izvještavao o svim izraelskim ratovima od 1967. do danas, vjeruje da pucanje na tri taoca nije rezultat Hamasovih prijevarnih taktike, već etički neuspjeh IDF-a.

"Strijeljanje trojice taoca obavljeno je na brzinu. To nema veze s taktikom Hamasa, čemu sam svjedočio iz prve ruke. Jednostavno su napustili IDF-ove vrijednosti", rekao je novinar lista Yediot Ahronot, dodajući da se većina izraelskih vojnika zapravo ponaša suprotno i vrlo su oprezni tijekom izvođenja vojnih intervencija.

Kad je Ben-Yishai nedavno ušao u Gazu s IDF-om, u dječjoj je sobi, među pokrivačima, vidio veliku eksplozivnu napravu.

"Bombe su visjele u vrećama s pijeskom na zidovima, kako bi eksplodirale u razini glava vojnika. Uz plač djece i sve te trikove, cilj je namamiti snage IDF-a u zamke. Oni postavljaju mamac kako bi doveli snage do područja gdje su eksplozivi postavljeni u krug i međusobno povezani", objašnjava Ben-Yishai.

Hamasovo korištenje taktika zavaravanja protivnika nije nikakva novost, ističe Netanel Flamer, istraživač bliskoistočnih studija na Sveučilištu Bar-Ilan, koji se priprema objaviti knjigu o borbenim metodama Hamasa.

"Hamas iskorištava složenost urbane borbe s ciljem ili nanošenja štete nedužnim civilima, što dovodi do erozije izraelskog međunarodnog legitimiteta i samooptuživanja, ili nanošenja štete izraelskom društvu stvaranjem unutarnje podjele i dovođenjem u pitanje opravdanosti vojne operacije", zaključuje Flamer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:33