PROPAO PLAN

Danima glancali grad, čistili snijeg i trenirali civile, a onda je Putin misteriozno otkazao posjet: ‘Odličan poklon!‘

Građani, čini se, i nisu previše razočarani

Ilustrativna fotografija, Vladimir Putin

 /Afp/ Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznenada je otkazao posjet Nižnjem Tagilu, za koji su se stanovnici tog grada danima pripremali.

Putin je trebao 23. prosinca posjetiti ruski grad Nižnji Tagil u Sverdlovskoj oblasti na Uralu, gdje se nalazi Uralvagonzavod, tvrtka koja proizvodi vojnu opremu.

Dva dana prije očekivanog posjeta, grad je besprijekorno uređen. Nogostupi i ceste koji su inače zatrpani snijegom, sada su očišćeni "do asfalta". Javna rasvjeta je konačno radila u cijelom gradu. Dan prije planiranog posjeta uvedena je zabrana izlaska vozila za potrebe autoškola na prometnice.

Otkazano je otvaranje glavnog božićnog sajma u okrugu Dzerhinski. Iznad grada uspostavljena je zona zabrane leta, a vozači javnog prijevoza dobili su upute kako postupiti kada se približe organiziranoj koloni.

Putin je također trebao posjetiti i susjedni, veći grad, Ekaterinburg. Kremlj je unaprijed osigurao povorku automobila - pet limuzina Aurus. Vozači automobila uvježbavali su Putinov prolazak ulicama Ekaterinburga, što je izazvalo probleme u prometu. Vozila su sada u zračnoj luci Koltsovo i čekaju da budu vraćena u Moskvu.

Putin je navodno planirao održati sjednicu vlade i razgovarati sa zaposlenicima Uralvagonzavoda. Prema lokalnim medijima, put na Ural otkazan je u posljednji trenutak.

No, stanovnici Nižnjeg Tagila nisu pretjerano razočarani propalim posjetom.

"Tagil nikada nije živio tako dobro kao ova dva dana. Snijeg je uklonjen, rasvjeta je upaljena. Odličan novogodišnji poklon od predsjednika je očišćeni grad", rekao je za E1 Nikita, stanovnik Nižnjeg Tagila.

Prvi put u posljednjih 10 godina, Putin je otkazao svoju konferenciju za novinare, koja se održavala svakog prosinca.

Tradicionalna press konferencija traje po četiri sata i prilično je inscenirani događaj, koji Putin pruža priliku da pokaže svoje vladanje aktualnim temama. Vojna obavještajna služba britanskog Ministarstva obrane sugerirala je da je ovogodišnja konferencija za novinare otkazana zbog straha od "neovlaštene rasprave" o ratu u Ukrajini.

Službeno, Kremlj je navodno u strahu da bi Kijev mogao izvesti veliki napad uoči događaja.

"Nitko ne može dati 100% jamstvo da se takav napad neće dogoditi", rekao je dužnosnik Kremlja za The Moscow Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:01