KLIMATSKI FENOMEN

Danas će udariti uragan potpuno drugačiji od svih ostalih: ‘Zadnji put smo ovo vidjeli 1939.!‘

Riječ je o oluji koja ima sve preduvjete da postane najgorom prirodnom katastrofom koja je Kaliforniju pogodila u više od deset godina

Uragan Hillary

 Profimedia, Twitter/

Uragan Hilary tijekom nedjelje će poharati zapadnu obalu Meksika i SAD-a, kojima prijete nezapamćene poplave, snažni udari vjetrova i izuzetno obilne padaline.

Riječ je o klimatskom fenomenu koji nije tipičan za to podneblje. Posljednja oluja tog tipa Kaliforniju je zadesila prije nešto više od osam desetljeća, a tada je smrtno stradalo čak 100 ljudi.

Nacionalni centar za uragane Hilary je okarakterizirao kao oluju kategorije 1, a ove bi se nedjelje južna Kalifornija mogla susresti i s udarima vjetra jačine 140 kilometara na sat.

- Mobilizirali smo sve raspoložive postrojbe kako bismo što je moguće efikasnije odgovorili na ovu ugrozu koju povijest naše savezne države ne pamti – rekao je kalifornijski guverner Gavin Newsom, nakon što je proglasio izvanredno stanje kako bi dobio manevarskoga prostora za brze reakcije.

- Riječ je o oluji koja ima sve preduvjete da postane najgorom prirodnom katastrofom koja je Kaliforniju pogodila u više od deset godina – rekla je Nancy Ward, direktorica kalifornijskog Ureda za izvanredne situacije.

Službe su trenutno najviše fokusirane na evakuaciju onih građana koji žive u pustinjskom području istočno od San Diega i Los Angelesa, jer se ondje očekuje dvostruko više padalina od količine koja u normalnim okolnostima padne tokom cijele godine.

Naime, tamošnja infrastruktura nije predviđena za tropske oluje, zbog čega bi snažne padaline mogle uzrokovati velike i po život opasne bujice.

Dodatna otegotna okolnost jest i činjenica kako su ta područja nedavno poharali i požari, zbog čega tlo vrlo strmo i kruto.

- Kiša koju bi tlo u normalnim okolnostima vjerojatno upilo, na zgarištima se odbija kao od asfalta, što je pogodno za klizišta i bujice – objašnjavaju CNN-u iz ureda kalifornijskog guvernera.

Građanima Orange Countyja dodijeljene su vreće pijeska te im je sugerirano da njima utvrde svoje posjede.

Koliko je dramatično, u prilog govori i činjenica kako je na terenu više od 7500 vatrogasaca i svi službenici hitne pomoći, američka mornarica relocirala je svoje brodove u sigurnije luke, Los Angeles je zatvorio sve javne parkove, plaže i odmarališta, a na području južne Kalifornije otkazani su koncerti i sportske manifestacije.

Guverner najavljuje i nestašicu struje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:42