NAPETO U NIGERU

Članovi Predsjedničke garde zatočili vlastitog predsjednika: ‘Opametite se ili šaljemo vojsku‘

Oglasilo se predsjedništvo Nigera koje je priopćilo da su neki pripadnici predsjedničke garde ‘uzalud‘ pokrenuli ‘antirepublikanski‘ pokret

Mohamed Bazoum

 Boureima Hama/Afp

Članovi Predsjedničke garde Nigera drže predsjednika Mohameda Bazuma u predsjedničkoj palači u glavnome gradu, koju su u srijedu ujutro blokirala vojna vozila, rekli su sigurnosni izvori.

Oglasilo se predsjedništvo Nigera koje je priopćilo da su neki pripadnici predsjedničke garde "uzalud" pokrenuli "antirepublikanski" pokret i da je nacionalna vojska spremna napasti ih ako se ne opamete.

U priopćenju se dodaje da su predsjednik Bazum i njegova obitelj dobro.

Događaji nalikuju na četiri vojne pobune koje su od 2020. pogađale susjedni Mali i Burkinu Faso.

Blokirana su i ministarstva smještena blizu predsjedničke palače, a osoblje koje se nalazi u palači nije pušteno u svoje urede, rekli su predsjednički i sigurnosni izvori.

Reutersov izvjestitelj izvijestio je da je u ostatku Niameya mirno, da pristup internetu funkcionira te da se jutarnji promet odvija kao i obično.

Ranije državne udare u Burkini Faso i Maliju dijelom je potaknulo nezadovoljstvo zbog neuspjeha vlasti da zaustave islamističku pobunu koja šteti području Sahela, a to uključuje i Niger.

U ožujku 2021. u Nigeru je spriječen pokušaj državnog udara. Vojska je pokušala zauzeti predsjedničku palaču nekoliko dana prije nego što je Bazum trebao prisegnuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:38