GRAD DABROVA

ČUDO PRIRODE USRED NEPROHODNE ŠUME Pješačio danima kako bi prvi došao do najveće brane dabrova na svijetu

 Rob Mark / Rob Mark

Najveća brana na svijetu koju su izgradili dabrovi, skrivena u divljini kanadske tajge za koju se mislilo kako je neprelazna, dobila je prvog posjetitelja ne računamo li Indijance koji stoljećima žive u tim krajevima. Do nje se probio Rob Mark, istraživač-amater iz SAD-a koji je u Kanadu doputovao samo zbog džinovske brane. 'Toliki prostor… naprosto možete osjetiti koliko je ogromna', izjavio je hrabri istraživač.

Masivna, 850 metara dugačka brana, prvi je put zamijećena 2007. na satelitskim snimkama. Pronađena je u nacionalnom parku Wood Buffalo, 190 kilometara sjeverno od grada Fort McMurraya.

'Tvrdilo se kako je brana nevjerojatno zabačena i smatralo se kako je nepristupačna. To me je zainteresiralo i krenuo sam s istraživanjem', objašnjava Mark.

Uz pomoć topografskih karti tog područja te Google Maps servisa isplanirao je rutu kojom će stići do brane, a potom se bacio na čitanje dostupnih materijala o flori, fauni te geografiji tog djela Kanade.

Nakon pomnog planiranja, krenuo je na put – zrakoplovom do Fort Chipewyana, potom čamcem do jezera Lac Clair, a na zadnji dio puta zaputio se pješice. 'Ostalo mi je 16 kilometara do brane. Bilo je to najdužih i najtežih 16 kilometara koje sam ikad proputovao', priznaje Mark koji je prije ove avanture pješačio amazonskim prašumama i planinario na peruanskim Andama.

'Užasno težak teren za hodanje. Raslinje je vrlo gusto i ne vidite ništa, a tlo postaje sve mekše da bi se na kraju pretvorilo u totalnu močvaru kroz koju je gotovo nemoguće hodati', kaže Mark te dodaje, 'Najstrašniji su bili komarci'.

Iako je hodao nedirnutom divljinom, Mark nije vidio niti jednu životinju sve dok nije došao do brane gdje ga je pozdravio jedan, jedini ljutiti dabar. 'Vidio sam jednog dabra koji nije bio pretjerano sretan što me vidi. Mahao je repom kao da me pokušava otjerati.'

Unatoč napornom putovanju, Mark kaže kako je osjećaj koji ga je obuzeo dolaskom na cilj bio vrijedan muka: 'Osjećao sam se nevjerojatno ponosno što sam uspio pronaći branu i doći do nje. Također, ponosan sam što sam dokumentirao i mapirao svoj put kako bi znanstvenici, biolozi i istraživači mogli detaljnije istražiti ovo čudo prirode', izjavio je avanturist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 09:27